Hej Alsace! Nya trevligheter från Domaine Zind-Humbrecht lanseras 18/10
För tillfället är jag inne i en Alsace-period. Glädjande nog lanserar Domaine Zind-Humbrecht ett par tjusiga viner i Systembolagets beställningssortiment denna vecka. Så det gäller att hänga på låset när de släpps på fredag. Vinerna presenterades förra veckan på Restaurang Djuret av Paul McKirdy – Zind Humbrechts export manager.
Just Alsace har vi inte kommit igång med på vår podd än, med det kommer. Det är en spännande fransk region med mycket historia där landsgränserna har kommit och gått genom åren. Däremot är vi Gardenias enade om att Riesling är en av världens bästa druvor! Och just Riesling är nära förknippad med området, som nästan alltid producerar endruvsviner. Andra druvor som används är Muscat, Pinot Gris och Gewurztraminer. Det stavas Gewürzstraminer om man nu skulle råka vandra över Vogeserna och hamna i Pfalz, Tyskland. Men det är en helt annan historia. Vi håller oss till Frankrike idag.
Zind-Humbrechts vineri är beläget i byn Turckheim. Företaget tillhör de främsta i området och vinmakaren Olivier Humbrecht förfogar över några av Alsace bästa lägen. Dessutom sker processen efter de biodynamiska principerna.
Jag kommer inte att grotta ner mig i vinifieringsprocesser eller andra teknikaliteter som ger vinerna dess mycket höga kvalitet, det finns massor av andra sajter som behandlar det. Däremot är det vissa detaljer som jag imponeras av och det är att huset inte snålar på saker som inte syns men känns: Det höga kvaliteten på korkarna och flaskorna med extra tjockt glas.
Men nu till mina favoriter från provningen. Med direktlänkar till Systembolaget.
Zind 2016, Nr 73431, 249 kr/750 ml
Zind är Domaine Zind-Humbrechts enda blandvin och klassas som ”vin de table”. Skälet är att det innehåller 65% chardonnay, en druva som inte är tillåten i ett vin som ska ha ursprungsbeteckningen AOC Alsace. Just beteckningen ”vin de table” eller det nya ”vin de France” nosar vi på i avsnitt 9 av vår podcast.
Zind är ungt, friskt och fruktigt med inslag av citrus, äpplen och mineral. Funkar som sällskapsvin eller till rätter av fisk och skaldjur. Vinet finns redan nu på beställningssortimentet.
Zind Humbrecht Pinot Gris Roche Calcaire 2016, Nr 79976, 239 kr/750 ml
Elegant med mycket mogna citrustoner, perfekt för det asiatiska köket. Jag ser en middag med en sataykyckling här.
Heimbourg Riesling 2017, Nr 96178, 299 kr/750 ml
En mycket frisk smak med inslag av gula päron, citron, honung och örter, lite mineraliska inslag och en frisk syra. Klarningen sker naturligt, är det biodynamiskt så är det! Perfekt till fisk och skaldjur. Dagen till ära blev det piggvar med beurre blanc och broccoli. Jojo. Tilldelningen är 1 200 flaskor. Så vänta inte.
Clos Windsbuhl Gewurztraminer 2012, Nr 96176, 323 kr/750 ml
Min absoluta favvo. Naturlig jäst och lång jäsning med lätt filtrering. Utvecklad smak med en angenäm sötma. Torkade aprikoser, honung och gula päron. Blommig i doften som en Gewurztraminer ska vara. Perfekt till feta rätter såsom anklever eller lite kraftigare fiskrätter. Jag skulle även para det med vietnamesisk mat med lite hetta. Dagen till ära blev det en terrine på anklever och gris. Mumma. Endast 1 200 flaskor, skynda fynda!
Marc de Gewurztraminer 1976, Nr 40652, 1 299 kr/500 ml
Ojoj, tjusigheter i kvadrat. Marc – eller Eau de Vie – är den franska varianten av den italienska grappan. Marc är känd för att ha en lätt obehaglig doft men smakar som gudarnas nektar. Fattas bara när den 63 procentiga spriten åker rakt upp i skallen med sina runda, mjuka men ändå kryddiga fattoner. Wow säger jag. Drycken har lagrats 40 år på fat och tappades i januari 2017. Det filtreras inte och det finns endast 370 flaskor. Tyvärr finns det i en mycket begränsad tilldelning till Sverige, 24 st! I skrivande stund finns det 4 flaskor kvar på PK-Huset i Stockholm.
Salud!
Lilla Nygatan 5, Gamla Stan, Stockholm
Foto: © Carlos Norlén