Hoooray, hooray för chardonnay!!!

Dags att fira en druva som sedan millenieskiftet fått oförtjänt dåligt rykte efter att ha varit den populäraste gröna druvan under både 80- och 90-talet: chardonnay.
Själva druvan blev då mer känd och populär än de producenter och lägen (till exempel Chablis, Meursault, Corton-Charlemagne) av toppviner på chardonnay, något som inte inträffat tidigare.

Chardonnay (uttalas ”tjardonnä” UTAN ”äjj” på slutet) har sedan dess varit vinvärldens mesta älskling. Utöver att vara den mest odlade gröna druvan, trivs den i princip överallt där det går att producera vin och resulterar i bra viner oavsett. Det är en mycket generös och tillåtande druva till skillnad mot exempelvis pinot noir, som kräver en hel del för att bli bra.

Fun fact: Chardonnay är så välkänd överallt att den knappt har andra namn, förutom i södra Österrike där den fortfarande kallas ”morillon”.

Under sin storhetstid på 80- och 90-talen odlades chardonnay i större skala överallt, varpå en våg av rejält fatlagrade, svulstiga och lättdruckna chardonnayviner sköljde över världen.
Till slut blev det nästan ett skällsord och uttrycket ”ABC = Anything But Chardonnay” myntades. Mycket oförtjänt mot denna druva som är så mycket mer än endast en vinstil.
I Frankrike ger den några av de läckraste vinerna som finns; vit bourgogne, chablis, meursault, och den (mest kända) gröna druvan i champagne.

Trots det kan många snobbar fortfarande rynka på näsan och snäsa ”jag tycker inte om chardonnay, jag föredrar chablis” (vilket avslöjar deras egen okunnighet då chardonnay är druvan som används i Chablis). Synd för dom som missar så mycket annat gott, som vinerna vi tipsar om nedan.

Elegant och krispigt frisk som en morgon i Beaune. En klassisk, fruktig och läcker vit bourgogne med lätta toner av fat: Patriarche Bourgogne Chardonnay, nr 71159, 115 kr/750 ml

Citrus och mineraler, doften av en grusväg efter ett lätt sommarregn: Chablis Clotilde Davenne, nr 6307, 350 kr/1 500 ml Dessutom en av få chablisviner som buteljeras på magnumflaska, och i detta fall är storleken viktig då vinet åldras långsammare ju större flaskan är.

Versailles i vinform! Detta underbara, ljuvliga vin, en kombination av allt franskt förföriskt, vackert och tjusigt. Har du aldrig provat meursault är Meursault Domaine Vincent Bouzereau, nr 92143, 399 kr/750 ml ett bra vin att börja med, men jag varnar er, ni kommer bli fast och vilja ha mer.

Det görs även fantastiska mousserande viner på chardonnay, såväl champagne som crémant (mousserande vin gjort på den traditionella metoden men utanför Champagne och på andra druvor).

Fina dofter av nybakat bröd, krita och grapefrukt, läcker, fin mousse och elegant eftersmak, finns i denna ypperliga crémant från lägen där chardonnay trivs fantastiskt bra: Louis Bouillot Crémant de Bourgogne, Blanc de blancs Brut, nr 82363, 169 kr/750 ml
Det är dock inget endruvsvin, chardonnay har fått lite extra hjälp av druvkompisen aligoté, som den lirar fint med.

Chardonnay är en viktig komponent i de mousserande vinernas kejsarinna, champagne, inte minst i Blanc de blancs (”vit av vita”) som görs på enbart gröna druvor. Det finns andra gröna druvor kvar i Champagne, men de är få och får inte planteras om när vinrankan dött.

Champagnehuset Delamotte jobbar tillsammans med grannhuset Salon, känt för att enbart göra champagne de år då alla förutsättningar är perfekta. Övriga år blir frukten bland annat Delamotte Blanc de blancs Brut 2012, nr 97046, 699 kr/750 ml, ett läckert, exuberant och alltigenom delikat vin som går alldeles utmärkt att lagra om man vill.

Sist men inte minst, en sköning som snabbt krossar fördomar om Nya Världen-chardonnay: Perfiles Calcareo Chardonnay, nr 95197, 149 kr/750 ml
OBS! Lanseras 27 maj så vi får vänta ett par dagar med att njuta denna argentinska delikatess, men tro mig, det är det så värt. Fruktig, mineralig, krispig, tänk lemonad i gryningen medan solen går upp över Anderna (eller annan bergskedja).

Skål för vinvärldens mesta drottning idag!