Hyllning till min hemterroir: Chilenska viner som får vinterkylan att glöda

För mig är det ibland svårt att vara helt objektiv när det kommer till dryckerna från mitt födelseland, Chile. När jag dricker riktigt bra chilenska viner är det som att dricka en del av min själ, en del av mig själv som jag lämnat i det avlånga landet mellan Stilla Havet och Anderna, och nu får tillbaka i form av ljuvliga viner.

Och det är inte det att jag är chauvinistisk eller snobbig, men när det kommer till viner från min ursprungsterroir blir jag extra kräsen. Lika entusiastisk som jag minns att min far var över lanseringen av Gato Negro 1994, när handelsembargot mot Chile släppte, lika entusiastisk är jag över de chilenska kvalitetsviner som tillfälligt förgyller Systembolagets hyllor. Det är där de verkliga pärlorna finns, vinerna från de mindre producenterna, de som görs i liten skala.
Där och nu hittar man dessa fyra förtjusande vinpärlor:

Pandolfi Price, Los Patricios Chardonnay, nr 92036, 249 kr/750 ml
Ojojoj! Om du hör till typen som brukar rynka på näsan åt Nya Världen-chardonnay,  kan jag slå vad om att du kommer sluta med det efter att ha tagit en klunk av denna sköning från Itatadalen, en dal med svalt klimat där frukten får tid på sig att mogna till perfektion. Visst, vinet har toner av fat men de är extremt finstämda och välintegrerade med de fruktiga tonerna av mogna aprikoser och cantaloupemeloner samt saftiga röda äpplen. Nya Världen-Chardonnay-perfektion!

Tayu Pinot Noir 2019, nr 92123, 189 kr/750 ml
Södra Chile är som norra Sverige. Precis som i norra Sverige där landets ursprungsbefolkning samerna lever, har den chilenska motsvarigheten mapuches levt i södra Chile i århundraden. Det tog de spanska conquistadorerna över 300 år att besegra mapuchefolket och kunna bygga på deras land.
Tayu betyder ”Vår” på mapuchefolkets språk mapudungun och är det första vinet som producerats av och med mapuchefolket. Viña San Pedro initierade detta projekt tillsammans med åtta mapuchefamiljer i Malleco, 38 kilometer från kusten, ett läge där man aldrig tidigare odlat vin. Det var spanjorerna, européerna som tog vinrankan och kunskapen om dess förädling, till Latinamerika.
Idag, snart 529 år efter ”upptäckten” av Amerika, produceras här en pinot noir som är så frisk och fruktig, med härliga toner av röda bär och sötlakrits, att den får vilken vinsnobb som helst att dra på smilbanden och vilja hälla upp lite till.

Viña Chocalan Origen Gran Reserva Cabernet Franc 2019, nr 90633, 139 kr/750 ml 
Från södra Chile rör vi oss till Maipo i centrala delen av landet. Där trivs cabernet franc ypperligt och resulterar då i denna typ av vin med toner av mörka bär, bitter choklad, lätt ton av vanilj och aningen örtighet i form av mint och timjan. Tanninerna är silkeslena och vinet passar utmärkt till alla typer av comfort food som är så förbannat gott att njuta av under de karga, kyliga oxveckorna.

Odfjell 2015, nr 92449, 599 kr/750 ml
Att det går att producera chilenska premiumviner är det ingen som tvivlar på, såväl frukt och know how finns. I takt med att vinkunskapen höjs internationellt ökar också efterfrågan på viner som detta, skapat av en norrman som förälskade sig i Chiles dramatiskt vackra landskap och klimat. 100 % cabernet sauvignon, enbart handskördade druvor som jäst spontant på fat och sedan mognat i 24 månader på franska fat. Resultatet är maffigt. Mäktigt. Framförallt makalöst gott och lyxigt njutbart vilket det självfallet ska vara till det priset.

Salud!!!