Inför Fettisdagen, semla i drinkform

På tisdag den 16 februari är det fettisdagen, ”mardi gras” (franska för ”fet tisdag”) sista dagen innan den kristna fastan börjar och den dag vi i Sverige traditionsenligt frossar i semlor!

Just semlan, eller fastlagsbullen, har vi njutit av sedan början av 1900-talet. Förr fanns semlan enbart under veckan runt Fettisdagen, idag hinner vi knappt plocka ner adventstjärnor innan det dyker upp semlor i alla möjliga smaker och former. I år vill vi njuta av semlan som cocktail!

Passande nog har Sveriges mest prisbelönta bar Tjoget tagit fram två tolkningar av bakverket i flytande form; Fat Tuesday Fizz (bilden ovan) och Fettisdags-FIKA 1.0. (bilden nedan). Recepten är skapade av Tjogets barteam ledda av chefsbartendern Leo Lahti.

– Fat Tuesday Fizz är en tolkning av Ramoz Gin Fizz, en drink skapad för 150 år sedan i New Orleans där man också firar fettisdagen, men då under namnet Fat Tuesday som är en del av Mardi Gras, säger bartender på Tjoget Axel Söderström.

Drinkarna serveras på Tjoget under en begränsad tid, från den 11-16 februari.

Vill du däremot frossa i bakverket, fast med en twist, spana in gastrogudinna Anette Rosvalls semmelbonanza med en uppsjö ljuvliga semmelrecept!