Julklappstips till dryckesnördar

Julen närmar sig med stormsteg, därför ger vi dig åtta julklappstips att ge dryckesintresserade nära och kära!

1. Skogens konung som vinkork
Jag älskar coola flaskkorkar, och att denna sköning är formgiven av begåvad svensk konstnärinna gör inte saken sämre. Perfekt present till vinälskare som jagar.
Coolaste vinkorken, 99 kr

2. Utforska sex nyanser av Plantation – OBS! Lanseras 1 december
Romälskaren som längtar till Karibien får Plantation Experience Pack. Utöver fyra romsorter som går att få tag i härhemma, innehåller den även två som än så länge inte finns på Systembolaget.
Plantation Experience Pack, nr: 11426, 6 x 10cl, 449 kr

3. Lyxig vinöppnare till glammiga vindivor
Jag har åtrått denna öppnare sedan första gången jag såg den, men än har jultomten inte ansett mig vara värdig den…Kanske i år?
Pulltex Pulltaps Evolution 26 Crystal, 999 kr hos Vinglas.se

4. Testa dryckeskunskaperna
Mellan skinkmackor, skumtomtar och kalkonsupéer kan man inte bara sitta framför en skärm, så samla ihop nära och kära för att spela och lära.
Vin och annan dryck, 400 frågor om vin, öl och drinkar, ca 150 kr, Nicotext, exklusivt för Akademibokhandeln

5. Lufta vinet tjusigt 
En elegant karaff ger inte bara en tjusig touch, att dekantera vinet till en sådan för ”luftning” kan göra underverk. Riedels spektakulära ”Mamba” blir garanterat en snackis kring middagsbordet, inte minst för priset, då den går loss på närmare 5 000 kr hos bland annat Cervera. Föredrar du något mindre avancerat eller kostsamt finns det vackra karaffer till bra priser i second hand-butiker, till exempel hos Erikshjälpen.

6. Presentkort på dryckesprovning
Ett presentkort kan tyckas fantasilöst men det ger mottagaren möjlighet att välja mellan mängder av skoj. Iallafall om det är ett presentkort på valfri provning hos Smakateljén, Vinkällaren Karlberg, Lakritsroten, The Winery eller Spritmuseum.
OBS! Jag vet – ALLA dessa ställen finns i Stockholm. Har du tips på ställen som erbjuder härliga provningar runtom i landet så hör av dig!

7. Mariestads Smakresor 
Ölälskare i allmänhet och Mariestadsälskare i synnerhet får sitt med alla de öl som bryggmästare Richard Bengtsson inspirerats att skapa under De Stora Smakresorna.
Historia och moderna innovationer förenas i dessa åtta läckra öl.

För att ge bort eller förvara flaskorna tillsammans finns en handarbetad samlingslåda i begränsad mängd, att köpa till. Lådan är i trä med metallbeslag och stiligt sigill. Mått 810 x 300 x 110 cm. Finns att beställa på Mariestads sajt, 995 kr inklusive frakt.
Boken Den Stora Smakresan kan du läsa om nedan!

Mariestads samlingsserie i begränsad utgåva, nr 80140, 1 849 kr/ 8 x 750 ml

8. Kanske den mest klassiska julklappen
Julklappsböcker är ett fullgott skäl att dra sig undan stoj och stök och fördjupa sig i ädla drycker. Champagneälskaren får sitt med ”Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska”, den vetgirige vinfantasten kan frossa i ”101 saker du måste veta om vin”, och mondäna vännen som helst läser på engelska får förkovra sig i ”Wine Folly Magnum Edition: The master guide”. En bonusjulklapp till ölälskaren är boken ”Den Stora Smakresan”.

”Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska” av Fredrik Schelin, ca 290 kr, Lava Förlag

”101 saker du måste veta om vin” av Michel Jamais, ca 250 kr, Tukan Förlag

”Wine Folly Magnum Edition: The master guide” av Madeline Puckette och Justin Hammack, ca 400 kr, Avery Publishing Group

”Den Stora Smakresan”, av Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson och Anette Rosvall, ca 290 kr, Lava Förlag