Krydda sommaren med tango, passion och massor med smak 

Denna artikel är gjord i samarbete med Spring Wine & Spirits

Kanske har du hunnit lyssna på avsnitt 15 av Dos Gardenias, i vilket vi pratar om argentinska viner i allmänhet och viner från bland annat Trapiche i synnerhet? I avsnittet pratar vi om två viner som släpps idag fredag den 8 Juli, båda gjorda på en av våra favoritdruvor, malbec.

Malbec fann förmodligen sin väg från Bordeaux till Argentina via Chile på 1800-talet, innan vinlusen förstörde större delen av den europeiska vinproduktionen. På den tiden flyttade mängder av européer till både Nord- och Sydamerika, och många tog med sig vinodlarkunskapen från Gamla Världen. Första gången malbec planterades i Argentina var 1852.

1883 grundade Tiburcio Benegas vinhuset Trapiche i Mendoza, idag ett av landets äldsta vinerier, endast 67 år yngre än Argentina självt. Imorgon lördag 9 juli är det exakt 206 år sedan Argentina blev självständigt från Spanien.

Trapiche förblev familjeägt tills Don Tiburcius barnbarn sålde vineriet 1971. Idag ägs det av Grupo Peñaflor som räknas till världens 10 viktigaste vinproducenter. 2002 anställdes vinmakaren Daniel Pi, vars mål är att göra världens bästa malbecviner och han är på mycket god väg. Idag lanseras två malbecviner från Trapiche på Systembolaget, prova och döm själva om Daniel Pi är på väg att lyckas!

Trapiche Terroir Series Finca Coletto Malbec, 2018, nr 93610, 750 ml, en fullkomligt ljuvlig, elegant och smakrik malbec. Massor med mörk frukt i doft och smak samsas fint med ektonerna som kompletterar frukten. Vinet är ett av tre i Terroirserien som Trapiche lanserar för att hylla de mindre odlare som levererar frukt av toppkvalitet från Finca Coletto, Finca Ambrosia och Finca Orellana, och som man haft kontrakt med i generationer.

Malbecdruvan trivs väldigt bra i Mendoza och den gillar att växa på hög höjd. Läget som frukten till detta vin kommer från,   ligger på 1 127 meters höjd över havet och jordmånen består huvudsakligen av vulkanisk sandjord. Vinstockarna är över 60 år gamla och oympade. Ett suveränt läge där får druvorna rejält med solexponering på dagarna för att mogna i jämn takt samt svala, rentav kyliga, nätter då mognaden pausar för att ta fart igen dagen därpå.

Matmässig passar såklart kött superbt till detta vin, men föredrar man grönsaker går det lika bra, gärna grillade sådana. Vinet är dessutom veganvänligt.

Vill man hellre lära känna malbecdruvan genom ett rosévin, prova då Trapiche Pure Rosé 2021, nr 93539, 120 kr/750 ml.
Även den har massor med frukt, frisk syrlighet och en liten härlig grapefruktbeska i eftersmaken. Vinet passar bra till alla typer av lättare sommarmat, men också till grillat om man är på det humöret eller som ett härligt konversationsvin.

Frukten till Trapiche Pure Rosé 2021 skördades tidigt på morgonen för att undvika all form av oxidation och man har inte använt ek i någon form under produktionen, här är det ren och skär himmelsk frukt som får tala för sig själv.