La vida es un carnaval – Dos Gardenias firar karneval!!!

Till helgen smäller det till på många ställen i den katolska världen, det är nämligen dags för karneval!

Själva ordet karneval kommer från medeltidslatinets ”carnelevare”/”carnelevave” som betyder ”att ta bort kött”/”farväl till kött” (många katoliker avstår från att äta kött under fastan) då den traditionella fastetiden som varar fram till påsk inleds.

Världens mest berömda karneval, den i Rio, börjar imorgon fredag och pågår till ”Fettisdagen” (Mardi gras) den 25 februari. Det är en av världens största attraktioner, som arrangerats i staden sedan 1640-talet och har sina rötter i antikens fester till vingudarnas ära då greker, sedermera romare, festade loss och klädde ut sig.

Den katolska kyrkan ersatte snabbt dessa ”hedniska” fester med fastans inledning, något de europeiska conquistadorerna hade med sig till kolonierna i Latinamerika. Portuguiserna tog med sig  festivalen ”Entrudo” till Brasilien och ur den uppstod den brasilianska karnevalen.

1840 hölls den första maskeraden i Rio och danserna i fokus var då polka och vals. Det var först 1917 som den afrolatinska samban introducerades. Idag är den central i karnevalfirandet.

Vad passar bättre till dessa färgstarka, rytmiska festligheter än en svalkande Caipirinha, gjord på sockerrörspriten cachaça (uttalas ”kachaaza”)?
Men sockerrörssprit är väl rom, tänker ni då såklart. Brasilianarna menar att cachaça skiljer sig från rom då man tillsätter jäst i sockervinet, samt fuba som är en typ av majsmjöl.

Cachaça fick ett uppsving på 90-talet då drinken Caipirinha (uttalas ”kaipirinja”) tog över världen med storm. Mellan åren 1995-2009 ökade exporten av cachaça från 500 000 liter till hela 38 miljoner liter.

Fun fact: Cachaçan har fått ursprungsskydd i Brasilien men det har inte förankrats internationellt.

Spriten tillverkas av socker, inte melass och var från början en slav/fattigmansdryck. Plantageägarna var enbart intresserade av råsockret och gav resterna till slavarna, som lät det jäsa. Med tiden började man destillera ”sockervinet” och ur det uppstod cachaça.

Idag finns det tre typer av cachaça på Systembolaget. Min favorit är Sagatiba Pura Cristalina, nr 86947, 305 kr/700 ml. Den finns även i en lagrad variant. Den tredje typen är Pitú (betyder ”den röda hummern”) nr 84884, 295 kr/700 ml. Varumärket Pitú har blivit synonymt med cachaça men den är egentligen en mer neutral och enkel variant.

Um brinde och azuuuuuuuucaaaar, som Celia Cruz brukade säga!!!

https://www.youtube.com/watch?v=IibNqwndtCE