Living in a box! Carlos tipsar om storhelgens bästa boxviner

Jag är fullkomligt medveten om att vinsnobbarna fnyser ikapp just nu. Boxvinerna står inte högt i kurs bland konnässörer av bacchinektar. Men vi vanliga dödliga inser att nöden har ingen lag, speciellt i dessa storhelgstider. För man är ju knappast sugen på att knäcka ett par pavor Alain Graillot Crozes Hermitage för ens avlägsna kusin, som ändå blandar sitt vin med Coca-Cola. Dessutom är det ju mycket smidigare att bära två boxar i snöslasket än 8 motsvarande flaskor. För den skull vill vi ju inte servera vad som helst till ens fantastiska mat. Gott vin ska det vara, fattas bara!

Nu ska vi ju inte jämföra äpplen och päron. På intet sätt är boxviner några fenomenala hantverksprodukter. Du får verkligen vad du betalar för. Dock är vi i Skandinavien lyckligt lottade. Tack vare den stora efterfrågan så har producenterna ändå sett till att vi har någorlunda trevliga och goda viner innanför kartongen. Oftast är det varianter på publikfriande och smakrika storsäljare, perfekt när man måste tillfredsställa gästernas olika smaker.

Nu har jag valt ut ett gäng favvo-boxar som jag själv har trakterat mina gäster med denna säsong. Gemensamt för dem är att de är generösa, fruktiga och lättdruckna. Ingen kommer att bli ledsen på festen, det kan jag garantera.

Lindemans’s Gentleman’s Collection Shiraz 2018, nr 6075, 199 kr/3000 ml

Precis som sin kompis i flaska så är denna box med sin fruktiga och generösa smak en rejäl crowd pleaser. Kaffe, sötlakrits och vanilj-toner slåss om din uppmärksamhet. Jag upplever boxvarianten en anings fruktigare än motsvarande vin på flaska. Det är nu frågan om vad jag föredrar. The jury is out beträffande det så jag har både boxen och flaskvarianten hemma. Just in case. Perfekt till ugnsgrillade rätter eller faktisk bara som den är. Shiraz från Australien för 199 kr, ett fynd. Köp!

 

Bolero, Syrah Malbec 2018, nr 2731, 229 kr/3000 ml

Generös smakbomb från chilenska producenten Empresas Lourdes. Dock fylls själva boxen på i Danmark. Jojo, global life! Här är det full kareta ”alla ska med” från start. En oekad blend av Syrah 50%, Malbec 40%, Cabernet Sauvignon 5% och Carmenère 5% gör ju att ingen nybörjare behöver grimasera illa av tanninermyset. Mjuk men ändå med tillräcklig kraft för den smaskiga köttgrytan. Bilden säger allt. Vem vill inte dricka en sensuell bolero? Perfekt om du vill få dina gäster att känna sig som Huasos (chilenska cowboys) för en dag – utan att krulla deras tunga och spräcka din plånbok.

 

 

Lindeman’s Chardonnay 2018, nr 16457, 239kr/3000 ml

Den vita storsäljaren sedan 2012 behöver ingen vidare presentation. Australiensiska Lindeman’s kan den skandinaviska marknaden utan och innan. Årgång 2018 är en trevlig Chardonnay som smakar i princip lika bra som flaskvarianten. Mycket tropiska frukter och kryddor i doft och smak. Tillräckligt fylligt för att paras ihop med ett helt gäng maträtter av både fisk och fläsk. Det kan även avnjutas för sig. Det här är en snäll Chardonnay som passar de flesta smakerna. Även de som har fördomar om allt för ”ekade” vita. Här är det subtilt och känns bara lite i bakgrunden. Howdy mate!

 

Zumbali Chenin Blanc, nr 2058, 179kr/3000 ml

Ännu en storsäljare. Zumbaliboxen har funnits på hyllorna de senaste 18 åren! Ingen vidare analys behövs av denna trevliga sydafrikan. 100% Chenin Blanc som förvandlar random trist lägenhetsfest till en solnedgång i Camps Bay. Frisk och lätt med mycket fruktsyra. Lämpar sig bäst som aperitif eller till enklare skaldjur. Ett fynd!

 

 

Coteaux D’Aix en Provence Gassier 2017, nr 2237, 245kr/2250 ml

Oh la la. Vem säger nej till mys från Provence. Sommaren 2018 går till historien som den bästa rosésommaren på länge. Många favoriter är sedan länge slut hos leverantörerna. Så är fallet med flaskvarianten av denna fräscha och friska vin. Men boxen finns fortfarande kvar i 142 butiker runt om i landet. Så skynda fynda så hinner ni känna smakerna av smultron och citrus. Perfekt till vegetariska rätter eller som aperitif.

 

Mulderbosch Cabarnet Sauvignon Rosé 2018, nr 74050, 249kr/3000ml

Yes, ni vet att jag ÄLSKAR Sydafrika och speciellt rosé-Cabar. klassikern Mulderbosch är friskare än nånsin i 2018 års tappning. Soldränkta jordgubbar och hallon trängs i smakbilden. Boxvarianten känns en anings högre i syran än flaskversionen. Funkar fint till skaldjur och som aperitif. Perfekt till vegetariska rätter. Enligt produktbladet ska boxen även vara veganvänligt! Hurra för er på Södermalm! Salud!