Lunchprovning: 3 Spännade Decembernyheter På Systembolaget

Min introduktion i vinvärlden börjar ta sin form sakta men säkert. Jag känner mig som en främmande fågel bland scarfbeklädda vinkonnässörer när jag dyker upp på provningarna i jeansjacka och truckerkeps. Jag har dock blivit välkomnad med öppna armar av alla jag har träffat, en samling mycket trevliga och härliga människor!

Förra veckan var jag med min vän Amalia Gonzalez Stöckel på en lunchprovning på Miss Clara. Vi fick ta del av 3 spännande nyheter som släpps den 1a December på Systembolaget.

Vi började med en Vouvray, som är ett vitt vin (som både kan vara stilla eller sparkling) med Chenin Blanc-druvor från Loire i Tourainedistriktet i Frankrike. Den sparkling vi provade görs enligt Méthode Traditionelle, bl.a. en andra jäsning på flaskaalltså samma som Champagne. Mer om det och annat skoj längre fram i vår. Nåväl, det var en Brut från Albert Besombes/ Loire Proprietés. Philippe Deval Vouvray Brut. Nr. 7922 Pris: 115,00 kr/750 ml. Kommer att finnas i ordinarie sortiment. Jag upplevde den frisk och med smak av citrus, gröna äpplen och med en hög syra och mineralitet (just mineralitet har jag lärt mig att säga med övertygelse). Helt enkelt en perfekt och mycket prisvärd bubbel till skaldjur och mingel. Hej Nyårsfest!

Det andra vinet var en mumsig Toskanare från Morisfarms. Morellino Di Scansano Riserva D.O.C.G 2013. Nr.2029 Pris: 149,00 kr/750 ml. Kommer också att ingå i ordinarie sortiment. Vinet består av 90% Sangiovese, 7% Merlot, 3% Cabernet Sauvignon och har lagrats i 12 månader på franska ekfat. Smakrikt och fylligt vin med kryddig ton och inslag av mörka körsbär, kakao och kaffe. Jag är ju ett stort fan av röda viner från den ”Nya Världen” Argentinare, Sydafrikaner, Chilenare och en del Nya Zeeländare, de är ”skitiga” och mustiga och ska drickas till en massa K Ö T T… Mums. Men jag måste säga att detta vin klådde många av mina favvosar. Det var en elegant ”skitighet” över Morellinon. Jag måste helt klart utforska de europeiska vinerna mycket mer.

Det sista vinet var en… konstpaus… Underbar ny Cava! Ni som känner mig vet att jag är ju i närmast besatt av denna ädla Spanska dryck. Denna ekologiska Cava från vingården Castell d´Age i Penedés, Katalonien, var en av de topp 3 Cavaupplevelser för mig i år, taget i beräkningen att jag är härdad efter 4 vändor till Barca bara under de senaste 5 månaderna, där jag har fått smaka på många bra årgångar. Nåväl, Cava Aurelia Gran Reserva 2013 Nr.7923 Pris: 139 kr/750 ml. består av druvorna Chardonnay, Macabeo, Parellada och Xarel-lo. Vinet smakar ljuvligt av gröna äpplen och har en väldigt hög syra och mineralitet (här behövde jag inte övertygas, jag kände det i hela kroppen och själen). Jag kommer att hänga på låset 1a December för att beställa den. Den kommer nämligen att endast distribueras till 76 butiker i Sverige. För 139 kr är den en av det mest prisvärda Cavorna just nu. Värd varenda krona.

Jag fick även chansen att få prata med Castell d´Ages Export Manager Olivia Junyent. Jag kommer att återkomma längre fram med en massa skoj från den spännande vingården både här och i etern. Spännande saker på gång!

 

Castell d´Ages Export Manager Olivia Junyent foto: © Carlos Norlén