Mariestads Den Stora Smakresan: Galamiddag

Igår var det äntligen dags för Mariestads stora galamiddag i Stadshusets tjusiga Gyllene Salen. Det anrika bryggeriet firade att deras projekt ”Den Stora Smakresan” äntligen var i hamn. Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson har under fyra år rest på sin årliga inspirationsresa runt om i Sverige och med ett sista stopp i Berlin. Varje smakresa har resulterat i två specialutgåvor som sålts i begränsad upplaga på Systembolaget. Dessutom var det även release för själva boken om Den Stora Smakresan. Det kommer jag att berätta mer om lite längre fram.

Gästerna var rena who-is-who inom brygg, vin och matvärlden, så jag kände mig väldigt liten och ödmjuk i sammanhanget. Det var väldigt kul att få hänga en hel kväll med mina nyfunna gastronomi-vänner. Dessutom fick jag äntligen ha fluga och lufta finkavajen.

Till allas överraskning hade bryggmästaren lagt undan ett gäng flaskor av alla sina 8 utgåvor. Vilken glädje att kunna njuta ännu en gång av brygderna tillsammans med en ljuvlig meny komponerad av de senaste fyra årens Årets Kockar! Naturligtvis så får ni ta del av menyn här nedan. Jag gör heller ingen hemlighet att Thomas Sjögren är min stora idol. Så hans mat var bäst! Skål!

MENY 13 november 2018

Snacks
Frasig jordärtskocka serveras med krämig hasselnöt, Gotländsk tryffel och krasse.
Serveras med Mariestads Kanalporter.
Rostad kyckling, äpple och cubebpeppar med krispigt rågbröd.
Serveras med Mariestads Ekfatslagrad Imperial.
Förrätter
Tartar på oxe med dragon, kålrabbi och grönkål – Årets Kock 2015 Thomas Sjögren.
Rätten serveras med Mariestads Rökig Kustlager.
Variation på majrova med tempurafriterade trattkantareller samt äpple – Årets Kock 2017 Johan Backeus.
Rätten serveras med Mariestads Strong Ale.
Varmrätter
Sotad sejrygg med ostron, schalottenlök och blomkål – Årets Kock 2015 Thomas Sjögren.
Rätten serveras med Mariestads Svart Inlandspilsner.
Kryddstekt hjort och ”kålpudding” med grönpeppar serveras med rotselleri, svedjansost, bakad kålrot toppad med timjansemulsion och svartvinbär samt vinägersky – Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson.
Rätten serveras med Mariestads Amerikansk Dampfbier.
Desserter
Chokladcrème med rostad potatisglass, friterad munk kryddad med lagerblad och fänkål – Årets Kock 2017 Johan Backeus.
Rätten serveras med Mariestads Emmer Porter.
Bryntsmörglass glaserad med choklad – Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson.
Rätten serveras med Mariestads Islagrad Rothpils.
Bryggmästare Richard Bengtsson med David Lundqvist, Årets Kock 2018. Konferencier för kvällen var Anders Lundin.
Bryggmästare Richard Bengtsson
Min idol Thomas Sjögren, Årets Kock 2015 och vinnare av Kockarnas Kamp 2018.
©Foto: Kalle Börjeson