Påven, slottet och vinet
Den katolska kyrkan och vinvärlden har genom tiderna varit otippat sammanlänkade. Inte minst har vinälskare katolikerna att tacka för behovet av nattvardsvin. Det var nämligen det som ledde till att vinrankor planterades i Nya Världen. Utan det hade vi inte haft viner från vare sig Australien, Nord- och Sydamerika eller Sydafrika.
Fun fact: Påven är hedersmedlem i den italienska sommelierföreningen och brukar få ett sommelierdiplom under högtidliga former. Nuvarande påven, Franciskus, fick sitt i januari 2015.
Vi ska dock tillbaka till tiden innan vinrankans intåg i Nya Världen, närmare bestämt till 1308. Schismer och maktspel mellan kyrkan och franska kronan kom att ge upphov till att en hel appellation så småningom döptes till Châteauneuf-du-Pape, ”påvens nya slott”.
För att göra en lång och intrikat historia kort: påven Clemens V vägrade flytta till Rom och valde istället att flytta det påvliga högsätet från Rom till Avignon.
Vinproduktionen i Rhône var då i det närmaste obefintligt, det var biskoparna i Avignon som underhöll den lilla produktion som huvudsakligen konsumerades lokalt. Clemens V drack helst vin från Bourgogne, där munkarna hade superkoll på de lägen som lämpade sig bäst för vinodling.
Påven som efterträdde Clemens V, John XXII, var däremot mycket förtjust i vinerna som kom från vingårdarna norr om staden. Det var under hans tid som de vinerna blev kända som ”Vin du Pape”, ”påvens vin”. Det var också John XXII som uppförde slottet som kom att bli internationellt känt som appellationens symbol.
Det skulle dock dröja några århundraden innan vinerna och området fick sitt nuvarande namn. Fram till att phylloxeran (vinlusen) tog död på vinstockarna i början av 1870-talet, var vinerna kända som ”vin från Avignon”.
Fun fact: Fram till första världskriget såldes bulkvin från regionen som ”vin de médecine” till Bourgogne, och blandades i bourgogneviner för att göra dom kraftigare samt öka alkoholhalten.
Men så dök Baron Pierre le Roy de Boiseaumarié upp, en man som kom att få stor betydelse för den franska vinnäringen. 1923 drog baronen upp riktlinjer och regler för hur vin skulle odlas och göras i Châteauneuf-du-Pape. När sedan hela franska appellationssystemet implementerades 1936, grundade det sig på just dessa riktlinjer och regler.
Idag är vinerna från Châteauneuf-du-Pape kända och omtyckta världen över. På Systembolaget finns totalt 79 viner från appellationen, både röda och vita. De är inte billiga, men för det hantverk de är, är de mer än väl värda sitt pris.