Pressmiddag: Lanseringen av Mariestads Emmer Porter

Förra veckan var jag på min första ölprovning! Från att jag på sin höjd avnjutit en Corona eller 2 i nån Balearisk solnedgång till att nu ha provat inte bara en utan 4 st högkvalitativa öl, bl.a. en Ale, en svart Pilsner och en maffig Porter är ju helt galet.

Jag tog med mig min vän och fashionkollega Lina Johansson eftersom hon hade lite mer erfarenhet av öl. Jag behövde nån som viskade de rätta orden så att jag inte skulle göra bort bort mig helt bland de hippa ölkonnässörerna.

Döm om min förvåning när vi plötsligt infann oss i Restaurangakademins coola kök tillsammans med inte bara Årets Kock Johan Backeus, utan även med Årets Kock 2015 Thomas Sjögren! Go Norrland! När Mariestads chefsbryggmästare Richard Bengtsson började berätta om årets smakresa förstod jag att jag var fast for life i öl-världen.

Den Stora Smakresan är Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Efter smakresor söderut, på västkusten och i Norrlands inland, flög bryggmästaren i år österut och till Gotland. Resan gjordes med Daisy, DC-3:an som har varit i oavbruten trafik sedan 1943 och från 1983, med ideella krafter när Flygande Veteraner förvärvade henne. Resans resultat har blivit Mariestads Emmer Porter, den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl.

Innan vi fick smaka på den nya Portern fick vi ta del av de tidigare resornas brygd-resultat tillsammans med en välkomponerad meny av de ovannämnda kockarna. När la pièce de résistance till sist kom ut tillsammans med en Hasselnötskaka med hallon och glass på kaffe och fänkål var jag helt salig. Ölens doft av ”båthus med tre ny-tjärade båtar i solnedgång” (jag har inte lärt mig terminologin än) ihop med hallon och kaffesmaken från kakan var ju helt magisk! En underbar kväll med en massa nya kunskaper.

Mariestads Emmer Porter (7,5%) finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 4 december lanseras de i Systembolagets beställningssortiment. Pris 219 kr.

 

Johan Backeus och Richard Bengtsson berättar om första rätten.

 

Varmrökt pilgrimsmussla, syltad fänkål samt fänkålspuré med grillad grädde och rostat svartris. Dryck: Mariestads Kolsvart Inlandspilsner.

 

Richard Bengtsson och Thomas Sjögren lägger upp andra rätten.

 

Sotad havskräfta med kålrotskräm och syrad rädisa. Dryck: Mariestads Dampf Bier.

 

Spishalstrad fläskkotlett med spetskål stekt med miso och smör samt saltrostade mandlar. Dryck. Mariestads Ostindien Strong Ale.

 

Ojojoj…Hasselnötskaka med hallon och glass på kaffe och fänkål. Dryck: Mariestad Emmer Porter.

 

© Foto: Carlos Norlén