Prova ovanliga druvor del 3: två blå och en grön
”Två blå och en grön”, det uttrycket används ofta för att traditionellt beskriva druvorna som ingår i världens mest kända mousserande dryck, champagne. I detta fall är det dock tre druvor som var för sig resulterar i smakrika viner med egna karaktärer.
Vi börjar med babić, som uttalas ”babitch”, en blå druva som härstammar från kroatiska Dalmatien där den finns överallt. På bördig jordmån ger den mycket frukt och på mager jord mindre. Och det är frukten från vinrankorna på den magra kalkstensjorden man vill åt då den ger fruktiga, friska viner med struktur.
Babić lirar lika bra med fat som utan. Den svenskägda vingården Testament Winery i Kroatien gör både och. Deras ofatade babić The Dalmatian Dog, nr 72703, 119 kr/750 ml, sålde ut snabbare än Luka Modrić fintar sina motspelare under en fotbollsmatch!
Vinet har ljuvliga toner av mogna körsbär, örter och kryddor, med finfin syra. Är du svag för toner av fat, prova istället Testament Babić, nr 73669, 159 kr/750 ml, som utöver just fat, har extra allt, till och med en silvermedalj från en av världens viktigaste vintävlingar: Decanter World Wine Awards.
Från Kroatien far vi vidare till den österrikiska huvudstaden, Wien. Det är den enda staden i världen med stor vinproduktion inom stadsgränsen. En av dessa odlare och producenter är familjeägda Weingut Zahel.
1994 exporterade de sin första flaska och idag finns vinerna på ett gäng topprestauranger världen över. Och det är de som producerat fantastiskt fina Sankt Laurent Ein Kleines Fass, nr 70845, 269 kr/750 ml. Vinet finns än så länge enbart i beställningssortimentet men är sååå värd att vänta på. Den är torr, frisk och krispigt ren, och har de där ljuvliga tonerna av frukt och läder som jag är oerhört svag för.
Själva druvan sankt laurent (uttalas ”sankt lårent”) är blå och vanligast i de norra delarna av Europa. Sankt laurent tros vara en korsning av druvorna pinot noir och savagnin. I Tjeckien går den under namnet vavrinecke.
Första gången jag drack ett vin gjort på denna druva med högst fashionabelt namn, var under en vinresa i Tyskland och blev överförtjust. Förhoppningsvis får vi inom en inte alltför avlägsen framtid hitta fler viner av denna härliga blå druva på Systembolagets hyllor.
Sista druvan är den grön rackaren savagnin, som dessutom tros vara en av föräldrarna till föregående druva. Savagnin uttalas ”savanjan” och är druvan som används för att göra Vin Jaune = ”gult vin”, som påminner om sherry, i trendiga franska alpregionen Jura. Den flaskan jag valt ut är dock inte Vin Jaune, utan ett ”vanligt” vin bestående av 100 % savagnin: Maison Rijckaert Côtes du Jura Les Sarres Savagnin, nr 75013, 289 kr/750 ml.
Det är proppfullt med aromer av vita blommor (gardenia, jasmin), persika, ananas och honung. Allt detta fruktiga och blommiga balanseras perfekt av fin syra och liten, mycket angenäm sälta i eftersmaken. Viner gjorda på denna druva kan lagras länge och mycket väl.
Savagnin blanc är känd som traminer, medan savagnin rose är ett annan namn för superaromatiska gewürztraminer. I Schweiz är den känd som haiden eller heida.
Salud vänner!