Rieslingveckan har kickat igång. Vi Gardenias langar givetvis fram våra favoriter!

Vi som växte upp under 90-talet kan lätt få något desperat i blicken när man pratar om riesling. På den tiden såldes en hel del söt, lättdrucken riesling i färgglada flaskor, ofta i form av djur (ett tag var de hippa inredningsdetaljer som vaser, gärna med en orange eller gul gerbera i). Som tur är har rieslingutbudet ändrats markant och idag är vi många som mer än gärna skriver under på att riesling faktiskt kan vara ”världens bästa druva”.

Tyskland är druvans hemland och det är här den nämns i skrift första gången 1435, då Klaus Klenifisch, vinmakare på Schloss Katzenelbogen, ska ha köpt rieslingstockar för att plantera i Rüsselsheim nära Rheingau. Tyska immigranter tog med sig druvan ut i världen och den planteras idag med framgång i en mängd svala områden utanför Europa.

Druvan trivs fortfarande mycket bra i Tyskland, det är landets mest planterade gröna druva, hela 24,049 hektar består av rieslingstockar. Utöver det är riesling den högst ansedda druvan i Alsace. Inte så konstigt då den är oerhört mångfacetterad och kan ge allt från knastertorra mousserande viner, till läckra söta botrytviner som inte alls känns så söta då druvans syra balanserar sötman perfekt.

Vanliga ”rieslingfördomar” är att det är sött och lättdrucket, samt har toner av bensin. Det första kan stämma om man väljer väldigt enkel ”bunkriesling”, men varför göra det när utbudet av torr, frisk och läcker riesling är så stor?

”Bensintonerna” däremot, de finns kvar och kan utvecklas i mogen riesling, alltså ett vin som har ett gäng år på nacken. Det är ämnet trimethyldihydronaphthalen (TDN) som finns i viner med hög syra. Det är varken farligt eller defekt och enligt International Riesling Foundation är det toner som utvecklas mer i viner av hög kvalitet än enklare viner från vingårdar med hög avkastning.

Amalias val
Jag är oerhört svag för riesling med just dessa TDN-toner, ju mer desto bättre men utan att syrligheten försvunnit. Mitt första val är därför tyska Rings Weilberg Riesling, nr 79903, 379 kr/750 ml. Doften är förföriskt komplex, jag får inte nog av den och kan sitta med näsan i glaset ett bra tag innan första klunken. Det är friskt och sött och fantastiskt. Smaken är i en klass för sig. Lena toner av honung, grapefrukt och vita persikor i perfekt balans som lämnar en fullkomligt ljuvlig eftersmak. Ett vin jag gärna sippar på medan jag kollar på en film av Werner Herzog (helst med Klaus Kinski i huvudrollen!) eller läser något av Günter Grass. Jawohl!

Även vinmakarna i grannlandet Österrike är oerhört duktiga på att hantera riesling.
Från den högst belägna vingården i Kamptal, 380 meter över havet, kommer druvorna som resulterar i Weszeli Terrafactum Loiserberg Riesling, nr 74367, 229 kr/750 ml, ett komplext vin med toner av honung och mogen ananas, och med frisk syra som balanserar det hela och modesta 12,5 % alkohol. Matchar kryddiga maträtter med bravur och absolut enda nackdelen är att man onekligen vill öppna en flaska till när den första är slut.

Att Nya Zeeland producerar fantastiska viner från druvor som trivs i svala områden är inget nytt. Stoneleigh Riesling, nr 6498, 99 kr/750 ml, är ett perfekt exempel på det. Mycket välbalanserat, med elegant exuberanta toner av mogen honungsmelon och citrus. Ett ytterst pålitligt vin som håller kvaliteten år efter år och alltid levererar. Som latinamerikan älskar jag ceviche med hetta i och detta vin passar perfekt till det.

Carlos val
Jag lever efter devisen when in doubt, go Champagne… Still in doubt? Go riesling! Det finns ingen annan druva som kan ackompanjera allsköns anrättningar från världens alla hörn. Allt från svenska kräftor simmandes i salt dillspad till en tungvrickande tikka masala. Det gäller dock att välja rätt sorts riesling från hyllan. Allt man behöver är enkla geografikunskaper… Och lite skoltyska för att hålla ordning på vokalbonanzan på etiketterna. Efter ett tag rabblar man Beerenauslese och Trockenbeerenauslese i sömnen!

jag börjar i Tyskland, hos den coola och unga vinmakaren Jochen Dressigacker. Vingården, med anor från 1700-talet, ligger i centrala Rheinhessen, strax utanför byn Bechtheim. Den består av 21 hektar där ca hälften går åt till vår kära rieslingdruva. Dreissigacker Riesling Organic Trocken 2019, nr 2294, 119 kr/750 ml är en fruktig och torr liten pärla. Här samsas gröna äpplen, krusbär och citrus. En perfekt aperitif att ta fram när sensommarens sista solnedgångar nalkas. Vinet blir givetvis inte ledsen när det får dela matbordet med en löjromspizza.

I grannlandet Österrike hittar vi en av mina favoritproducenter, Weingut Rabl. Egendomen har funnits i familjen sedan mitten av 1700-talet. Idag är det Rudolf Rabl som styr upp verksamheten i de olika vingårdarna i Kamptal och Langelois, som för övrigt är landets största vinproducerande by. Jag har tidigare pratat mig varm om has rosé på zwigelt men just idag är min kärlek Rabl Riesling Rote Erde 2017, nr 90421, 229 kr/750 ml. Komplex med tropiska toner och frisk syra. Tänk citronzest över en mogen aprikos en varm sommardag. Musten fick 6 timmars skalkontakt innan jäsningen för att sedan få vila på ståltank på sin jästfällning i 10 månader. En elegant, smakrik och välgjord pjäs som bara längtar att få serveras tillsammans med en smörstekt gösfilé i Sandefjordsås.

Fun Fact: Det är den järnhaltiga jordmånen runt vingården Steinhaus som har gett namnet åt vinet. Rote Erde – röd jord.

Tillbaka till Tyskland. Till min riesling-gudinna Sybille Kuntz! Jag träffade henne för ett par år sedan och blev helt betagen av henne och av hennes fantastiska viner! De senaste 30 åren har hon varit en ledstjärna i Moseldalen. Sedan i början på 90-talet har hon odlat ekologiskt och är även Demeter-certifierad från och med årgång 2016. Druvorna kommer från vingårdar som är mellan 45 till 85 år gamla. Naturligtvis så sjunger alla vinskribenter hennes lov nu när det är rieslingvecka. Jag sällar mig till hyllningskören och langar fram min favorit, Sybille Kuntz Spätlese Trocken 2015, nr 75556, 399 kr/750 ml. Här snackar vi LYX. Honung, tropiska toner och ljuvliga citrustoner. En klunk och vips så sitter jag på en veranda i franska Indochine och kurtiserar med Catherine Deneuve. Detta vin är skapat för lyxiga vietnamesiska anrättningar eller helt enkelt precis som det är, ty denna skapelse är som en måltid i sig. Riesling gut, alles gut!

Fun Fact:  Står det Spätlese på etiketten betyder det att vinet är gjort på druvor som skördats efter huvudskörden. Det ger vinet en mer utvecklad doft och smak. Ordagrant innebär uttrycket sen skörd.

Fun Fact 2: Ett av Catharine Deneuves minnesvärda insatser för filmkonsten var i filmen Indochine från 1992. Där porträtterade hon Eliane, en änka efter en gummiplantageägare under 30-talet i franska Indochine, nuvarande Vietnam. Vi snackar kolonial kärleksdramatik, tropisk ångest, undertryckt sexualitet och vackra kläder.