Rosé – vi vill ha meeeer!

”Just when I thought I was out, they pull me back in!” Vi Gardenias känner oss precis som Michael Corleone i Gudfadern 3. Ni vet, i scenen där stackaren försöker bryta med sin maffiafamilj. Iförd snäll röd pullover börjar han planera för sin pension… Men icke! Back to the killing biz!

Efter vår ultimata roséguide trodde vi att det var kirrat för sommaren. Men den tanken fick vi snabbt slå bort i samma takt som alla de nya rosévinerna poppade upp! Vi har all anledning att återkomma med flera rosétips under sommarens gång. Så nu skrider vi till verket och presenterar en hel drös med nya rosa drömmar.

Amalias tips
Ambra Rosa, nr 95108, 129 kr/750 ml
Ibland beskrivs smaker som ”vuxna”, för mig är detta en ”vuxen” rosé, en intressant rosé som inte bara slinker ner. Kanske eller rättare sagt förmodligen för att den är gjord på aglianico, en grekisk druva som fenicierna tog med sig till Italien. Aglianico tenderar att ge rejäla, kraftiga smaker, solmogna hallon, björnbär, en aning rökighet, lagerblad och avslut med toner av blodgrape.
Fun fact: Namnet ”aglianico” kommer från italienskans ”ellenico”, som betyder just ”grekisk”.

Birgit Braunstein Rosé, nr 76742, 189 kr/750 ml
Elegans är inget som brukar förknippas med druvorna blaufränkisch och zweigelt, lyckligtvis är vinvärlden full av motsägelser. Här resulterar blenden i en finstämd rosé med toner av körsbär och rosépeppar. Passar utmärkt till matiga sallader.

Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2019, nr 92310, 129/750 ml
”I have it straight out of the ice bucket, it is a beautiful wine to enjoy”, säger legendariske Dr Ernst Loosen om vinet och jag kan bara hålla med. Sofistikerad och smakrik med toner av jordgubbar och aningen söta kryddor, från druvor som odlats enkom för att producera rosévin. Ett vin man alltid vill ha på kylning och som passar till en mängd maträtter, oavsett årstid.

 

Carlos tips
Pago Casa Gran Falcata Rosé 2018, nr 79036, 139 kr/750 ml
Jag går all in España-hipster med tre rosa fruktisar. Först ut är en superfin blend på monastrell och syrah som kommer från vingården Pago Casa Gran, belägen 500 meter över havet utanför Valencia. Ekologiskt certifierade sedan 2008. Förutom blommor och annat mys som växer fritt mellan vinrankorna använder de sig endast av gravitation i samtliga faser av vinmakningen. Det är jordgubbar, röda vinbär och en mycket fräsch syra. Spansk sommar i en flaska! Finns i beställningssortimentet.

Loxarel A pèl Rosé Brut Natur Reserva, nr 72692, 119 kr/750 ml
Jag ÄLSKAR Loxarel. Den biodynamiska vingården ligger nära Barcelona, är familjeägd och ligger i framkant med sin experimentlusta beträffande antika metoder. Jag kommer att ta upp detta längre fram.

Jag fick smaka på bubblet på naturvinsmässan i Barcelona och blev hänförd av det fräscha tonerna av röda äpplen och hallon. Avslutet är friskt och har en lätt mineralig känsla. Perfekt till solnedgången eller till ett par lätta vegetariska tapas. Yes, it’s vegan friendly.

Vinet är gjort på 60% pinot noir och 40% xarel-lo. Det är framställt enligt ”elaboración artesanal”, det är helt enkelt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. A pèl rosé har vilat 24 månader på jästfällningen och utan dosage – som betyder inget tillsatt socker på vinlingo – så det är en så kallad Brut Nature.

Fun Fact: Loxarel är medlemmar i organisationen Classic Penedès, det står även angivet på flaskan. Det innebär att de har högre ställda krav utöver de som behövs för att vara en Cava. Vinerna måste vara tillverkade av ekologiska druvor och endast från Penedés, samt lagras minst 15 månader på jästfällningen. Det är lite mindre hardcore än puristerna i Corpinnat men tillräckligt tufft för att inte beblanda sig med cavafolket. Finns i beställningssortimentet.

Venus Universal La Solucion Rosa 2017, nr 95828, 199 kr/750 ml
Min lilla ”pieza de resistencia” sparar jag till sist. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om vinerna från Venus la Universal i Montsant. Säg bara namnet Sara Pérez till random vinhipster och se hur deras ögon tåras av glädje och dyrkan. Hon är en av Spaniens mest uppmärksammade vinmakare. På gården ser hon till vinerna från sin lika berömda pappa med ena handen och med den andra gör hon de fantastiska vinerna Venus under egen etikett och tillsammans med René Barbier Jr. släpper hon vinerna i Dido-serien. Namnen på vinerna antyder vad som göms i flaskorna. Sällan har jag förförts så intensivt av en dryck. Jisses.

Vi snackar amforajäsning där tre sorters garnatxa (blanca, gris & negra) samt carinyena och macabeu får mysa ihop. Det är toner av blodapelsin, aprikos, och lite grapezest. Blommig och mjuk men ändå rund i smaken. Avslutet är superfin med en behaglig sälta. Det är ett gastronomiskt vin perfekt till lyxiga tapas eller en grillad tonfisk. Drick med andakt. Finns under en begränsad tid i det tillfälliga sortimentet. Salud!