Smaka på järnåldern i Uppåkra

Under utgrävningar av den stora järnåldersboplatsen i Uppåkra (Staffanstorp kommun, Skåne) hittade arkeologer rester av ett av Nordens äldsta ölbryggerier: ugnar från 400-600 år efter Kristus samt brända sädeskorn.

Nu har besökare chansen att smaka på ett öl som speglar den som bryggdes då, genom ett samarbete mellan Uppåkra Arkeologiska Center och Pax Brygghus: Uppåkraölen.

Premiär för den sker imorgon onsdag 10 juli då en procession kommer gå mot platsen där kulthuset en gång stod, och hälsa besökande gäster med en välkomstskål. Det sker under högtidliga former och en replika av bägaren som hittades där kommer användas.

– Vi vill att våra besökare ska få uppleva Uppåkra på ett litet annorlunda sätt med
hjälp av smaker och dofter från förr som ett nytt sätt att förmedla den historiska
upplevelsen, säger arkeolog och vetenskapspedagog Sofia Winge.

Vad är det som främst skiljer den tidens ölsmak från dagens?
– Humle odlades inte vid den här tiden i Skandinavien så istället använder vi pors, rölleka och älgört. Användandet av humle i ölbryggning nämns först på 800-talet och då i ett kloster i Bayern, berättar Arvid Lindmark, ingenjörsstuderande vid Lunds universitet och hemmabryggare. Det är han som tagit fram receptet utifrån fynden av korn och malt samt efter kontakter med matarkeologen Daniel Serra som bland annat skrivit boken ”An early meal – a Viking age cookbook & culinary odyssey”.

– Vansinnigt spännande, säger Marika Sjöström på Pax Brygghus. Vi har valt inredienser med omsorg för att på bästa sätt spegla hur ölen bryggdes då. Vi har bryggt i moderna rostfria tankar men ville få med karamelliseringen av kokstenar och röksmak från öppna eldar.

Är du inte på plats i Uppåkra imorgon så finns ölen till försäljning i sommar på Lilla Trädgårdscaféet som drivs av Staffanstorps Gästis på Uppåkra Arkeologiska Center, samt under järnåldersfestivalen Vendeltidsdagarna den 24-25 augusti.

Fun fact: Flaskans logga består av den så kallade ”Guldgumman”, ett av de många arkeologiska fynd som utmärker Uppåkra som religiöst maktcenter. Liknande guldfigurer (även kallade guldgubbar) hittas just på platser som har haft en religiös koppling i hela Skandinavien.