Snart är det påsk! Dos Gardenias langar upp sina favoritdrycker till den stundande högtiden
En av de viktigaste högtiderna på året närmar sig med stormsteg. Givetvis undrar vän av ordning vad vi Gardenias kommer att korka upp under påskhelgen. Här får ni ett glittrande Fabergéägg av tips!
Amalias drycker
Pasqua betyder påsk på italienska, vilket gör en frisk och fruktig prosecco som Pasqua Prosecco Rosé Extra Dry, nr 50946, 99 kr/750 ml till en given aperitif. Det är en perfekt blend av 90 % glera (den traditionella proseccodruvan) och 10 % pinot noir. Toner av röda bär dansar tillsammans med Granny Smith-äpplen och de skulle lätt vinna Let’s dance med sin strålande livfullhet. Den friska syrligheten får igång aptiten och att det är en rosé känns mer än passande nu när kvällarna är långa, skira och oftast rosenfärgade. Alkoholhalten är sympatiska 11 % vilket jag tycker är supertrevligt då man förmodligen vill inta fler alkoholhaltiga drycker under middagen.
Oavsett om man vill servera en traditionell påskrätt som lammstek till varmrätt, eller något maffigt vegetariskt som exempelvis moussaka eller melanzane alla parmigiana (kolla in gastrodrottning Zeina Mourtadas förträffliga recept på de rätterna) så är ett härligt rödpang perfekt till. Naturalmente BIO Perricone, nr 50837, 179 kr/750 ml, golvade mig helt när jag provade det första gången. En kombo av björnbär och örter så lätt och elegant men ändå sicilianskt dramatisk, som Mascagnis ”Cavalleria Rusticana”. Samspelar ypperligt med de örter som finns i nämnda rätter.
Ingen högtid utan akvavit! Det givna valet i år är O.P Anderson Aquavit 130 Year Anniversary Edition, nr 50239, 299 kr/750 ml, en begränsad utgåva om 1 000 flaskor, producerad helt enligt det äldsta receptet som någonsin funnits och med en alkoholhalt på 44 %.
Vad du än gör så dricker du den inte svalare än kylskåpskall, absolut inte iskall! Att snaps ska vara iskall är en kvarleva från förrförra seklet då spritens kvalitet inte var särskilt hög. För att döva de sämre aromerna kylde (de som hade råd) sin sprit så mycket som möjligt eftersom kylan dövar smakerna. Därför uppstod idén om att snaps ska serveras iskall. Den sprit vi konsumerar idag håller mycket högre kvalitet så vi behöver absolut inte tokkyla snapsen. Rumstempererad är melodin.
Jubileumsutgåvan av OP Anderson Aquavit kommer passa som hand i handske till alla traditionella festrätter, jag lovar att det inte finns en rätt den inte kommer lira fint med så länge vi snackar traditionella kryddor. Och en sista förmaning som jag fått från Altias kryddmästare och Master Blender, tillika min idol, Jonas Odland: man ska inte svepa snapsen, utan smutta mer civiliserat så att man verkligen njuter av den smakharmoni som uppstår.
Så skippa såväl helan som halvan och sikta på att smutta i dig en skvätt akvavit till maten, skål och glad påsk!
PS. Den 17 april firas O.P. Andersons 130 år med en livesänd cook along!
Carlos drycker
Midvinterblot, Yom Kippur, påsk, Jim Morrissons hädanfärd i Paris, you name it! Vare sig det gäller hedniska som religiösa högtider är min to-go riesling alla kategorier Wine Mechanics Gimme Gimme Gimme Riesling 2019, nr 33243, 229 kr/750 ml. Denna trolldryck från Göööteboorg – med biodynamiskt odlade druvor från Pfalz – kommer att sitta som ett smäck till allt det goda som dukas fram i påsk. Laxtartaren? Boom! Rökta laxen? Boom! Charktallriken? Boom! Påskalammet? Boom! Tro mig, jag har pressat denna hipstersköning till max under flera år nu, så ge den vad den tål!
På tal om påskalammet så är inget påskbord komplett utan ett kryddigt rödpang från södra Rhônedalen. Domaine de Mourchon Tradition 2018, nr 95779, 149 kr/750 ml är en karusell av mörka bär, lagerblad, rosmarin och olivtapenad. Att en förtjusande familj från Skottland producerar denna sydfranska pärla är en roman i sig. När Walter McKinley pensionerade sig i slutet på 90-talet kläckte han den geniala idén att köpa sig en vingård i Frankrike. Till sist hittade han ett fallfärdigt ruckel nära den pittoreska staden Séguret, några mil norr om Avignon. Han visste vad vad han gjorde, bakom knuten vid en bortglömd plätt dolde sig egendomens skatt – ett bestånd att supergamla grenache-stockar! The rest is history som man brukar säga. Nu 20 år senare driver dottern Kate McKinley det toppmoderna Domaine de Mourchon. Vi snackar gravitationsvinmakning galore.
Nu får jag en liten tår i ögonvrån när jag skriver om min hemterroir. Jag är så otroligt stolt över vad Brännlands Iscider utanför Umeå har åstadkommit genom åren. De går från klarhet till klarhet, nu senast med Brännland Iscider Claim 2017, nr 73799, 129 kr/375 ml, ett isvin gjort på 100% svenska äpplen. I doft och smak samsas vita blommor och kiwi toppad med en välbalanserad syra, det gör att sötman känns mycket behaglig utan att bli sliskig. Denna flaska bör finnas i varje hem. Passar givetvis till vilken efterrätt som helst. Dock har jag gett den samma arbetsuppgifter som en Manzanilla Sherry, nämligen som sällskap till boquerones. Men till påskbordet blir Claim perfekt till en klassisk matjesill. Feliz Pasqua!