Steppa upp från boxvinet! Besök Pfalz, Niederösterreich och Citrusdalen för dryga hundralappen

I vår serie ”steppa upp från boxvinet” har turen kommit till en fruktig och trevlig liten trio. Vi vill gärna uppmuntra svenska folket att våga ta steget från dessa nedriga boxar. Visst, boxarna må han sin plats runt buffébordet och/eller på kontorets informella After Work.  Dock kan vissa av dessa översockrade tingester lätt få en bitter eftersmak när man tar reda på hur de tillverkas – och hur kostnaderna fördelas genom hela varukedjan. För ungefär samma peng per liter kan du få betydligt godare droppar och ett renare samvete – beträffande dina drycker om inte annat!

Höstens olika släpp har bjudit på en hel del skoj till överkomligt pris. Jag radar upp två stycken från släppet i september som glädjande nog har hittat till det fasta sortimentet. Den tredje har funnits sen 2015 och trollades fram ur Amalias magiska kylskåp under vårt senaste redaktionsmöte.

 

Villa Wolf Grauburgunder 2018, nr 2164, 79 kr/750 ml

Villa Wolf har huserat i Pfalz sedan 1756 och tuffat på genom åren med sina hyfsade viner. När en viss herr Ernst Loosen – en fd arkeologistudent som blev supervinmakare – tog över vinmakeriet i mitten av 90-talet, blev det en dramatisk och lyckosam uppsving för Villa Wolfs produkter. Till allas smaklökars lycka – och plånböcker – är deras entry level-viner av lika hög kvalitet som deras övriga sortiment. Eftersom jag är en sucker för druvan pinot gris, som heter grauburgunder i tyskland, blev jag extra glad när detta vita vin släpptes. Vinet är fruktigt, fräscht och angenämt torrt med doft och smak av päron och melon. Perfekt till en kycklingsallad, lättare fiskrätter, skaldjur och inte minst, precis som det är, gärna tillsammans med goda vänner och en solnedgång – även vintertid. Ett fynd!

 

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2018, nr 76570, 119 kr/750 ml

Från tyska Pfalz reser vi nordost till Österrike. Där hittar vi familjeägda Leth som huserar i Niederösterreich, nära gränsen till Tjeckien och Slovakien. Weingut Leth odlar gröna druvor i allmänhet och grüner veltliner i synnerhet. Druvorna kommer från fyra separata vingårdslägen. Det ena med vinstockar från 50-talet! Vinet lagras i sin jästfällning i 3 månader innan det filtreras och buteljeras. Familien Reserve har en fruktig och kryddig smak med inslag av citrus. Mycket frisk men ändå karaktär nog att parera lite kryddig mat och asiatiska smaker. Det var denna flaska som Gardenia Amalia och jag spontanfirade med, när vi fick reda på vår nominering till årets dryckesblogg! Vi åt spicy tuna maki och kycklingdumplings till vinet. En perfekt combo! Mycket vin för pengarna.

 

The Pikeman 2018, nr 2024, 99 kr/750 ml

Det här är ett vin man bara kan blir glad av. Jag ÄLSKAR sydafrikanska viner, men det gäller att botanisera rätt bland hundrakronors-klassen. Vissa kan tycka att det är för ”söta”. Andra hittar kärleken till vinet just på grund av detta, så kom jag själv in i vin-matchen. Jag glömmer aldrig min första slurk på plats i SA. Smaken är som sagt som baken, viner från SA bjuder på allt från snustorra drycker till rena chokladbomber. Det som är spännande nu med SA-viner är alla dessa nya vinmakare/vinmakerskor som presenterar den ena fantastiska produkten efter den andra.

I Citrusdalen strax norr om Kapstaden huserar Piekenierskloof Wine Company. Bland bördiga citruslunder och klippiga berg, är den nya vinmakaren Jaco van Niekerk redo att leda ett av de mest spännande vinhuset i SA.

De har i sin portfolio ett par viner under The Pikemen-serien. The Pikemen var legosoldaterna som holländarna använde för att skydda sina bönder från attacker och överfall under expansionen av kolonin. Idag, när de har spelat ut sin roll har det fått nya uppgifter av vinhuset. Resultatet är åtta viner där en konstnär har på etiketten bytt ut deras ”pike” – spjut, mot olika jordbruksprodukter! Hur coolt är inte det! Hipster level max! Nu har lilla Sverige fått ett av dessa viner i fasta sortimentet. En sk. GSM-blend. Det innebär att vinet innehåller druvorna grenache, sinsault och mourvèdre. Smaken är sametslen men ändå fyllig med doft och smak av björnbär och örter. Jag har ätit både en kraftig chilli con carne och en lättare vegopizza till. Perfekt. Fairtrade-märkningen ser till att det går schysst till på gården för alla som arbetar där. Ett fynd! Salud!