Steppa upp från Boxvinet! Del 10: Veckans sydländska rosédrömmar!

Nu när vi inte kan ta oss till Medelhavet så får vi helt enkelt ta Medelhavet till oss. Denna vecka langar jag fram tre mycket prisvärda rosa drömmar från våra kontinentala vänner. Kom ihåg Gardenias devis: Varje dag är en rosédag!

Les Fumées Blanches Rosé 2019, nr 22138, 93 kr/750 ml. Fruktig och prisvärd elegans från ett av de största namnen i vinvärlden. François Lurtons vinimperium stoltserar med vingårdar i både Sydamerika, Australien och Europa. Trots sin omfattande produktion tummar han definitivt inte på kvalitén på sina instegsviner. Vinet består av en blend mellan sauvignon blanc och sauvignon gris. Druvskalet får macerera med musten i ca 8-12 timmar för att utvinna färg från skalet på sauvignon gris.

Här dyker det upp både hallon och smultron på näsan. Smaken är mycket frisk med angenäma toner av citrus, blodgrape och örter. Jag matchade vinet med en ugnsbakad lax med timjan och en lingongräddsås. Mon Dieu! Men det går lika bra med en solnedgång. Vinet passar nämligen utmärkt som aperitif. Hittas i fasta sortimentet i över 400 butiker runt om i landet. Vive La France!

Cantina Zaccagnini dal Tralcetto Rosé 2019, nr 77807, 99 kr/750 ml. Visst fastnar konsonanterna i munnen? Det är lugnt, det räcker med att säga det rosa ”pinnvinet” när du kommer till ditt lokala systembolag. Importören vet vad den pysslar med. Detta vin är nämligen skräddarsytt för den svenska marknaden, så jag räknar kallt med att det blir sommarens kioskvältare.

Cantina Zaccagnini är inga nybörjare. De har verkat i hjärtat av Abruzzerna sedan slutet på 70-talet. Så de vet hur en montepulciano-slipsten ska dras. Ni som har hängt med i mina roséäventyr tidigare vet att jag är svag för Cerasoulo. Det är namnet på den lokala roséstilen. Handskördade druvor och en lätt pressning innan man skiljer skalen från musten.

Här finns det körsbär, blodgrape och citrus på näsan. Smaken är behagligt torr och med angenäma bärtoner. Solnedgångs-approved! Här blev min matchning en ugnsgrillad kyckling med prosciutto-inlindad zucchini. Finns i beställningssortimentet. Beställ på webben eller i din lokala butik. Forza Italia!

Lohas Viñedos Rosado 2019, nr 75116, 119 kr/750 ml. Ni som är vinnördar/skribenter behöver inte bli avskräckta av denna vinimportörs nya dryck, detta är legit. Jag kanske ska förklara mig för vanligt hederligt folk. För några år sedan blev det en liten mini-watergate i den svenska vinvärlden. Det kom fram att en populär produkt var rena hittepå-vinet från en fancy reklambyrå. För en härdad reklamare var det ju inga konstigheter. Systembolaget kryllar ju av en massa trams och hittepå-viner. Men det blev en rejäl tilltufsning i vinpressen… Pun intended! Nåväl, allt är förlåtet och ”wine under the bridge” så att säga.

Lohas är definitivt inte trams. Bakom projektet står nämligen Pepe Raventós och Chelsea Hoff. Rena rockstjärnorna i vinvärlden, speciellt bland oss ”naturvinare”. Chelsea är en av Californiens viktigaste vinprofiler. Hon har varit frilansande vinmakerska över hela världen och leder nu projektet Fearless Wines i Napa Valley. Raventós har alla professionella och ekonomiska muskler för att föra vinvärlden framåt, i synnerhet det ”nya Spanien”. Pepe är en eldsjäl. Han producerar högkvalitativa traditionella viner och ligger bakom otaliga framgångsrika naturvinsprojekt. Det här är en kille som experimenterar i sitt lilla garage med svindyra hipsterviner samtidigt som han är en del av Raventós-imperiet.

Med Lohas försöker de göra kommersiella viner med ett helhetstänk i allt från skörden till de oblekta miljöcertifierade etiketterna. Dessutom så kompenserar de för sina utsläpp i Spanien.

Nog med snack. Hur smakar vinet!? Som 100 % bobal från Requena i Valencia ska göra. lätt och torrt, med doft av smultron och rabarber. Smaken är mycket frisk, med inslag av nektarin och sommarbär. Syran är välbalanserad. Borde kosta ett par tior till i min bok. Det seglade lätt upp som ett av mina nya husviner. Tål både en fet chorizo och matchar fint med lätta sallader. Sa jag veganvänlig? Nu gjorde jag det! Beställningssortimentet. Salud och Viva España!