Steppa upp från Boxvinet! Del 12: Pinot grigio, amore mio!

Denna vecka har vi Gardenias fått grigio-fnatt! Ni vet när man bara tänker på en sak och inte kan släppa tanken. Häromdagen kom vi på varför vår perception var på max inför denna sköna druva. På söndag är det nämligen pinot grigions dag!

Hur denna mångsidiga och fruktiga druva blev till tar Gardenia Amalia upp i söndagens långläsning. Håll utkik! Jag kan dock avslöja att det blir en spännande berättelse med Fun Facts om muterade ädla druvor och… ett gäng fransmän – såklart.

Jag koncentrerar mig idag på den lite krispigare norditalienska varianten. Ofta utskälld av vinsnobbar för att vinerna inte är lika ”komplexa” som sina tyska och franska syskon. Jag tycker sånt är trams. Var sak har sin plats och man behöver inte analysera allt. Ibland vill man bara ha Dolomiternas friska och krispiga andedräkt samlad i ett glas.

Nedan har jag radat upp tre av mina favoriter runt hundringen. Alla med olika karaktärer men med en sak gemensamt. De är friska, fräscha fruktiga och självsäkra i sin lättillgängliga stil. Dessutom finns alla tre i det fasta sortimentet. Inga konstigheter med andra ord.

Pietra Di Pinot Grigio 2019, nr 2709, 89 kr/750 ml
I den heliga triangeln bestående av Friuli, Veneto och Trentino Alto Adige verkar vinmakerskan Piera Martellozzo. Hon är en av pionjärerna i Italien för ekologiska viner. Genom åren har hon vunnit otaliga utmärkelser med sina toppviner. Här märks det att de lite enklare instegsvinerna får exakt samma kärlek. Vinet är lite krämig i sin struktur och har toner av päron, citrus och gula äpplen. Detta gör vinet till en mycket trevlig kamrat till en pasta vongole samt till sommarens solnedgångar.

Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo 2019, nr 2415, 99 kr/750 ml
Masi har gjort viner i norra Italien sedan dackefejden. Så vi pratar om proffs ut i fingerspetsarna och en huvudaktör på den italienska vinmarknaden. I lilla Sverige har även icke-vinfolk stenkoll på namnet.

Masianco består till 75% av pinot grigio som odlas i Friuli. Men den spännade hemligheten med detta vin är den lilla 25% av verduzzo, som får genomgå en liten ”apassimiento”. Det innebär att verduzzo-druvan får torka innan pressningen för att få en mer koncentrerad frukt. Doften är fruktig och aromatisk och bjuder på päron, citrus och en touch av örter. Smaken är torr med frisk syra och inslag av gula päron, honungsmelon och en fin mineralitet. Smakar mer än det kostar om man ska prata klartext. Perfekt till en laxtartar, kycklingsallad eller precis som det är.

Bianco Trentino Roberta Fugatti 2018, nr 2541, 79 kr/750 ml
Roberta Fugatti är mest känd i vinvärlden för sina supersnygga ”single varietals”-viner (vinlingo för endruvsviner) på pinot grigio, gewürztraminer och marzemino. Dessa druvor odlar hon på sina egna 5 hektar i Trentino med DOC Terradeiforti. Men för det mesta pysslar hon med det stora familjeägda företaget Giwine, som är en stor aktör i branschen och har betydligt fler hektar att spela med.

Bianco Trentino är en skräddarsydd produkt för den svenska marknaden som har tagits fram av importören tillsammans med vinmakaren Mirco Maccari. Robertas bidrag är den egentecknade och fina etiketten som annars pryder hennes lite mer avancerade – och dyrare – viner, och hennes namn förstås!

Här är det inga konstigheter. Vinet är krispigt, friskt och aromatiskt med toner av citrus, gröna äpplen och svartvinbärsblad. Pinot grigion har fått sällskap av lite müller thurgau, en spännade druva, oftast utskälld av vinsnobbarna när den odlas söder om Alperna. Här har den gett vinet lite bas så det funkar utmärkt till lättare rätter av viltfågel. Eller avnjut det precis som det är. Sommaren är här! Forza Italia!