Steppa upp från Boxvinet! Del 13: Tre härliga rödpangare i vintermörkret.

När mörkret faller – och snön som ska lysa upp tillvaron, lyser med sin frånvaro – är det på sin plats med lite värmande röda droppar. Vilken tur att jag har hittat en trio rödpangare på Bolis som gör både själen och plånboken glad.

Håll i hatten säger jag bara. Nedanstående drycker uppfyller den slitna klyschan  ”smakar mer än det kostar”, med råge!

Hacienda el Espino Garnacha Tintorera 2019, nr 2249, 79 kr/750 ml
”I en by i La Mancha, vars namn jag inte vill nämna…” Ja, så börjar världens bästa roman, ”Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha” av Miguel de Cervantes. Och just från La Mancha kommer denna magiska dryck pressad från min älskade druva garnacha. I detta fall på varianten garnacha tintorera vars fruktkött – som namnet antyder – är blodrött.

Innan vinregions-puristerna börjar kasta kastanjetter på mig vill jag betona att själva DOP (spansk ursprungsbeteckning) är Almansa, en vinregion som ligger fint inbäddad mellan högplatån La Mancha och Medelhavet.

Här snackar vi generöst med frukt. Det är björnbär, plommon och jordgubbar som samsas med kryddiga toner från både lagerblad och svartpeppar. Vinet har lagrats i en mix av både ståltank och fat vilket märks i den diskreta och välbalanserade fattonen. Det här är en ekologisk pärla där hundringen måste ha ramlat bort när flaskan prissattes. FYND.

Logan Weemala Shiraz 2019, nr 2522, 119 kr/750 ml
Australien är inte bara dammiga vägar och skoningslös hetta. I både Mudgee och Orange i Central Ranges odlas druvor i svalare klimat. Vingården i Orange ligger på en höjd av 900 möh och den i Mudgee på 600 möh. De tillhör de absolut svalaste vindistrikten i hela Australien.

Weemala är både urbefolkningen Aboriginal Australians ord för ”good view” och namnet på vingården i Central Ranges, New South Wales, där utsikten är fantastiskt. Det är inte bara utsikten som är fantastiskt, detsamma kan man säga om ovanstående shirazbrygd. Det är eleganta toner av mörka bär och örter. Tänk timjan, skogshallon och lite fat i perfekt harmoni. Rockstjärnan Peter Logan har gjort det igen! FYND.

The Dalmatian Dog 2018, nr 2097, 120 kr/750 ml
Denna kroatiske vovve har varit min favvo under hela året. Vintage 2016 har gått åt som saft i mitt kök. Jag har ett par flaskor kvar men nu är det dags att släppa in 2018 från rastgården. Det är extra roligt eftersom Black Island Winery – där vinet kommer ifrån – är systervineri till testament Winery, som är Kroatiens första svenska vingård.

Årgång 2016 var rena hipsterjuicen med sin avväpnade lekfullhet och klockrena frukt. Jag blev faktiskt lite orolig när det kungjordes att 2018 skulle få i sig lite fat. Tänk om hunden blir tråkig nu? Så fel jag hade, den lilla eken som kommer från redan använda fat – tack ock lov – gav en struktur till vinet som steppade upp det många snäpp. Den småruffiga hipstern har fått lite gåbortkläder!

Har ni inte druckit druvan babić (baabitj) är det dags nu. Det är som att få hela adriatiska havet i alla sinnen. Mogna körsbär, lakrits och timjan balkan style! Vi tackar vinmakaren Juraj Sladic för detta ekologiska FYND. Vinet släpps i det fasta sortimentet den 1a december.

Fun Fact: Dalmatinern är en urgammal hundras som härstammar från Dalmatien, kustregionen i Kroatien. Förr i tiden eskorterade Dalmatinern branddroskorna och skyddade hästarna under tiden brandmännen släckte elden. Det är också den enda hundrasen som ler genom att visa tänderna.