Steppa upp från Boxvinet! Del 15: Tre italienska fruktbomber till söndagspizzan

Nu skrev jag söndagspizza eftersom det blev en mycket klatchigare rubrik, självklart käkar man pizza alla dar i veckan, fattas bara! Det kluriga med att para viner med pizza är just tomatsåsen. Syran och beskan kan sticka iväg åt alla håll om man inte väljer rätt. Ledorden i vinvalet är frukt och kryddor. Med det i sinnet är du safe nästa gång du besöker din lokala Bolis.

Pizza Wine, nr 75130, 109 kr/750 ml. Ja jisses, maken till cheesy etikett – pun intended – har inte skådats på länge. Men här faller man pladask för det lekfulla sinnet i både förpackningsdesign och innehåll. Detta är en av de otaliga skrivbordsprodukterna som florerar på systembolagets hyllor. När de flesta satsar på bulk-sockerdricka med diverse vilda västern-etiketer och oklart ursprung, satsar denna importör på mindre appellationer och kvalitetsjuice. I detta fall från Rubicone IGT som är en av appellationerna i Emlia-Romagna. Handskördad 100% sangiovese som får skalmacerera i 7 dagar, för att därefter lagras 6 månader på stålfat. Ren frukt av körsbär, hallon och blåbär. Enda nackdelen är att flaskan kan försvinna innan ens pizzan åker in ugnen…

Borgogno Langhe Rosso 2019, nr 70384, 109 kr/750 ml. För den ultimata fruktkänslan är det norra Italien som gäller. Där hittar vi Piemonte och de mytomspunna områdena kring byarna Barolo och Barbaresco. Du kanske har hört dina snobbiga vinkompisar skryta om dyra Nebbiolos och fancy Barolos för nära tusenlappen – vad snackar de om? Lugn, detta är ett perfekt tillfälle att lära känna området i allmänhet och vinhuset i synnerhet. Börja med viner som kommer från Langhe, som just ovanstående från Giacomo Borgogno, som består bland annat av druvorna barbera, dolcetto och merlot. En elegant festival av svarta vinbär, björnbär, hallon, choklad och mynta!

Rocca di Montemassi Syrosa 2018, nr 71917, 99 kr/750 ml. Nästan inget är godare än en ”Pizza Bianca” med kronärtskocka! Mums! Det gör heller inte ont att äta en ”Frutti di Mare”, gärna med massor med pilgrimsmusslor. Till dessa ädla smaker satsar jag allt på en torr och fruktig rosépava från Toscana. 100% syrah som handskördats och fått ca 30-40 minuters skalkontakt, det ger vinet den lyxiga laxrosa färgen. Ett fancy vinord att lära sig är ”sur lie”, det betyder att vinet får vila på sin jästfällning, i detta fall i 5 månader. Det låtar kanske läskigt att mojsa ihop vätskan med en massa jästrester men det ger det färdiga vinet en krämig och elegant karaktär. I smakpaletten hittar vi blodgrapefrukt, aprikos, smultron och skogshallon. Som en solnedgång i Calambrone… Cin Cin!