Steppa upp från Boxvinet! Del 17: Tre ekologiska rödpangare från coola Sydafrika!

Sydafrika har ständigt varit på tapeten som vinland. Förr i tiden blev allt därifrån utskällt av vinsnobb-dinasaurierna. Idag haglar superlativen över den nya generationens vinmakare. Rödpangens syltiga och tunga känsla är som bortblåst nu när det friska och fruktiga gör entré på Systembolagets hyllor. Nedan tipsar jag om en trio trevliga och ekologiska fruktbomber runt hundralappen.

Org de Rac Cabernet Reserve 2019, nr 2510, 119 kr/750 ml. Ständigt dessa ”orcher” brukar vi Gardenias skoja om när denna ljuvliga producent kommer på tal. De huserar i regionen Swartland, ca 5 mil norr om Kapstaden. Vinhuset är en ständig sydafrikansk gäst i mitt kök. Jag pratar mig varm om deras viner i Avsnitt 10: Sydafrikanska viner del 1 av vår podd, så jag ska inte orda så mycket mer om det här.

Denna orch är välkammad till en början, men efter en stund så inser man att hen vill gärna gå barfota… Ruffig elegans med mörka bär och kryddor. Perfekt till en grillad köttbit. Drick nu eller spara ett par år!

Jonty’s Ducks Pekin Red 2018, nr 2243, 119 kr/750 ml. Avondale, i distriktet Paarl, är ytterligare en av mina favvoproducenter. På vingården används ankor i det dagliga arbetet. Istället för att använda bekämpningsmedel mot sniglar som kan vara ett problem vår och sommar, låter vinmakaren Johanathan Grieve ankorna vandra i odlingarna och mumsa i sig sniglarna. Därav namnet på etiketten – Jonty´s Ducks.

Vinet är en fruktig blend av cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot, malbec, merlot och shiraz. Skörden sker för hand och vinet jäser med sin egen naturliga jäst på ståltank. Därefter lagras det på ekfat i ca 14 månader. I tonerna samsas svarta vinbär med en mjuk touch av lakrits och kaffe. Sitter som ett smäck till en kantarellrisotto eller som det är, gärna lätt kylt.

SAAM Pinotage 2020, nr 2220, 89 kr/750 ml. Mången är de som avfärdar ett pinotage-vin som en tung och söt-sliskig chokladbomb. Glöm det, det var back in da’ days. Den senaste tiden har unga coola vinmakare släppt superfräscha, moderna och fruktiga pinotager som får ens vinhipsterhjärta att smälta. Tyvärr out of reach prismässigt för en vanlig konsument… Tills nu!

SAAM är ren och skär frukt, fylld med körsbär och björnbär som samsas med lakrits, mynta och vanilj. Friskt, lekfullt, modernt och fräscht med maximum klunkabilitet. Jag drack det till en Pad Thai med strålande resultat. Eftersom det är buteljerat i en miljövänlig PET-flaska kommer SAAM att få bo i kylväskan heeela sommaren. Redo för alla magiska solnedgångar!

Fun Fact: På Afrikaans betyder SAAM tillsammans. Vinerna skapas på Perderberg Cellars i Paarl utanför Stellenbosch av kollektivet SAAM Mountain Vineyards. Kollektivets odlare är spridda från Paarl till Durbanville och förfogar över flera tusen hektar. SAAM är certifierade enligt Fairtrade, vilket garanterar rättvisa villkor för arbetarna och ser till att pengar går till skolor, sjukhus, vattenvård och minskning av kemiska bekämpningsmedel.

Vill du hellre dricka vitt vin från Sydafrika? Lugn, här tipsar jag om tre krispiga pavor: Steppa upp från Boxvinet! Del 11: Hej Chenin!