Steppa upp från Boxvinet! Del 18: Sommarsol och Chardo-Power under hundringen!

Chardonnay är en av världens mest odlade gröna druva. Den odlas i princip i hela världen. Druvans uttryck avspeglar området och vinmakarens behandling formar smakbilden och karaktären på vinet. Som ni förstår är det inte bara att beställa in en ”Chardo” i baren eller plocka med sig en flaska från bolagshyllan. Att hitta vettiga 100% chardonnay-viner på flaska runt hundringen är svårt. Men det finns små guldkorn här och där, bland annat denna sommarvänliga trio.

Org de Rac Chardonnay 2020, nr 2930, 99 kr/750 ml. Det här är min to go-chardo. En ständig sydafrikansk gäst i mitt kök. Jag pratar mig varm om vinet i Avsnitt 10: Sydafrikanska viner del 1 av vår podd, så jag ska inte orda så mycket mer om det här.

Smakbilden är välbalanserad och eksmaken framträder precis lagom för att få den där härliga känslan av brynt smör med en mycket lätt ton av vanilj i basen. I toppen hittar man gula äpplen och ananas. Passar både som sällskapsdryck, väl kylt runt 8 grader, eller till grillade lammkotletter. Servera då vinet lite varmare (ca 13 grader) för att verkligen få fram dofterna och smakerna tillsammans med maten.

La Désirée Chardonnay 2020, nr 6321, 89 kr/750 ml. Ojoj. Snacka om att bli glatt överraskad av en fransos under hunkan! Vinet är en ovanlig fågel i Loire-flodens delta. Området är annars känt för sina friska Muscadet-viner. Muscadet är ett vin med skyddat ursprungsbeteckning som görs på druvan melon de bourgogne – och Bourgogne ligger inte ens i närheten. Förvirrande på typiskt franskt manér!

La Désirée är i grunden gjort som ett muscadetvin – fast med då chardonnaydruvan. En viktig komponent är att vinet lagras ”sur lie”, alltså på sin jästfällning, vilket är traditionen i området. För detta vin gjordes det i 4 månader.

Det är citrus och gröna äpplen i doft och smak. Syran är välbalanserad eftersom det även finns toner av honung och päron i botten. Ett elegant vin som borde enligt min bok kosta det dubbla. Passar perfekt till finare fiskrätter, skaldjur eller ”au naturel” väl kylt i sommarvärmen.

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay, nr 6463, 89 kr/750 ml. Klassisk och stabil trotjänare från Down Under. År efter år levererar detta vin en liten fest av tropiska toner. Vi hittar ananas, päron, vanilj och brynt smör som samsas med en lätt kryddighet. Inga krusiduller, vinet har en rustik charm som gör det oumbärligt bredvid grillen. Grillad gösfilé med citronsås någon? Funkar även alldeles utmärkt till indiska rätter.

Koonunga Hill är en perfekt introduktion till vinhusets övriga portfölj. Lyssna in när vi provar denna och andra läckerheter i Avsnitt 12: Australien och Penfolds av vår podd. Howdy mates!