Steppa upp från Boxvinet! Del 8: En mycket trevlig bio-trio i februarimörkret

Äntligen börjar dagarna bli längre. Februarimörkret börjar ge vika för ljuset och tankarna vandrar iväg till sommarens solnedgångar. Ännu en anledning att redan nu sprida varma kontinentala vibbar i köket.

Denna vecka har jag plockat fram en trio biodynamiska viner. Producenterna nedan visar att det går att göra ärliga och konsumentvänliga produkter utan att kompromissa. Alla tre visar helhetstänk och hållbarhet i symbios med naturen till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Jag kan även meddela att alla tre viner är veganvänliga. Ytterst värdefull information om man nu råkar vara lagd åt det hållet.

Cochon Volant Blanc 2018, nr 75502, 109 kr/750 ml. Den här lilla franska grisen blir man bara glad av. Vinet är en blend av viognier, marsanne och grenache blanc från marker som varit helt ekologiskt odlade sedan 1987. Mannen bakom vinet är Etienne Besancenot, superkändis i vinvärlden. Han ligger bakom Château de Caraguilhes i Languedoc-Roussilon som producerar mycket trevliga viner (i en lite högre prisklass) och tillhör en av mina favoriter. Eftersom ”den flygande grisen” inte tillverkas enligt de regler som gäller i Languedoc-Roussilon så använder sig Etienne av den stora ”Vin de France”-apellationen.

Etiketten syftar på Maryline Wyels berättelser om grisen Leonard, en nutida fransk barnklassiker. Leonard är trött på livet på gården, vill uppleva lite äventyr och en dag flyger han helt enkelt iväg (Cochon Volant betyder flygande gris).

Vinet är krispigt, fräscht och fruktigt. Passar till skaldjur eller en lättare sallad med grillad kyckling. Gillar man pasta vongole så är detta en perfekt matchning. Det är förträffligt som sällskapsvin, inga överraskningar eller komplexa smaker, ibland vill man bara ha frukt och kärlek. The catch? Beställningssortimentet. Men vid det här laget vet ni att det tar 5 minuter att klicka hem sina viner. Eller beställ det direkt från ditt lokala ”bolag”.

Francisco Gomez 2018, nr 2255, 79 kr/750 ml. Vill man ta sig till en solig spansk uteservering på 30 sekunder så räcker det med en klunk av detta lekfulla vin. Vinet känns ärligt, opretentiöst (i positiv bemärkelse) och med ett stort hjärta. Precis som vinmakaren Francisco Gómez som ligger bakom Hacienda La Serrata i Valencia, där vinet kommer ifrån.

Francisco är på riktigt en vin-reklamares våta dröm, en self-made vinentreprenör utan anrikt producentnamn eller arv från tidigare generationer bakom sig. En trevlig man som bara vill erbjuda vinälskare något unikt och speciellt med hållbarhet, respekt för områdets uråldriga arv och med en stor dos av ”la pasión!” Självklart har importören sett till att hans trevliga anlete får pryda etiketten. Vinet är nämligen handplockat för den svenska marknaden.

Vinet är en blend av 50% cabarnet sauvignon och 50% bobal som är en lokal druva. Det är fruktigt och bärigt med en angenäm ton av körsbär och peppar i både doft och smak. Trots sitt korta avslut hinner man njuta av kryddigheten och den diskreta fattonen. Fluffigt och välbalanserat helt enkelt. Jag lagade hemlagade Albondigas (spanska köttbullar) på blandfärs i tomatsås med en risotto till. Perfekt. Funkar även till ugnsbakade rotfrukter. Låt vinet vila lite i glaset innan du dricker det så hinner dofterna komma fram. Oförskämt billigt, det är lätt av hoppa över det när man ser vinet på hyllan av just den anledningen. Gör inte det. Francisco finns i hela 142 butiker.

Fun fact: Om du köper vinet med Panamahatten på så är det den nya etiketten. Det kan finnas några kvar av den gamla etiketten där Francisco har en gubbkeps på sig. Skoj!

Origine Rosato 2019, nr 77757, 119 kr/750 ml. Nu kommer min lilla rosa pièce de résistance. Mannen bakom detta vin är Leonardo Pizzolo som har gjort stor succé med ekologiska viner från sin vingård Valle Reale i Abruzzerna, och är idag en av Italiens främsta ekologiska producenter.

När jag träffade honom i höstas på en provning passade han på att berätta om sitt nya projekt, som då var hemlig. Tillsammans med sin vinmakare Emmanuel Merlo har han nu gått ett steg längre och startat det nya vinprojektet Passione Natura, som endast producerar naturligt framställda biodynamiska viner. De har skräddarsytt ett system som omfattar allt från skötsel av vingårdarna, med begränsning av skördeuttag och totalt stopp för kemiska bekämpningsmedel, till själva vinproduktionen med spontanjäsning, lagring på ståltankar och kallfiltrering.

Som hardcore naturvins-fan är jag van att lägga ett par hundringar eller mer på rock´n roll-pavor som luktar gammal strumpa men smakar ljuvligt. Det finns också naturvins-producenter som lägger ner mycket tid och pengar på att förädla sin produkt, tyvärr out of reach för den vanliga konsumenten. Jag skulle vilja säga att här har vi det perfekta vinet om man vill påbörja sin naturvinsresa.

Vinet har en mycket fruktig doft där både körsbär och blodgrape samsas. Det är inte så konstigt eftersom den blåa druva som används är montepulciano. När vinet görs enligt den lokala roséstilen kallas det cerasoulo, som betyder just körsbär, eller körsbärsfärgad för att var mer exakt. I munnen känns vinet angenämt torrt och friskt och mycket fruktigt. Perfekt att dricka det som det är eller till fisk och diverse kycklingrätter. Mycket vin för pengarna. Finns i beställningssortimentet. Som jag skrev tidigare, beställ i butik eller via länken ovan. Salud!