Steppa upp från Boxvinet! Del 9: Mysiga Portugallien under 5 Selmor!

Ny vecka, nya lanseringar. Jag har valt ut tre lekfulla och fräscha instegsviner från ett av mina favoritländer. Portugal har så mycket spännande att erbjuda bortom kändisprydda boxar. Kommer man upp lite i pris så belönas man med upplevelser reserverade för betydligt dyrare nektar. Vi Gardenias ska se till att tipsen i alla prisklasser från detta fina vinland flödar under året. Men innan jag lägger upp länkar på dyra, coola och funkydoftande hipsterviner tar vi itu med dessa tre fynd under 100 kronor!

Gemensamt för nedanstående produkter är deras chosefria och lekfulla sätt. En av producenterna visar även att det går att göra konsumentvänliga viner med hjärta och med ett ekologiskt helhetstänk.

Pinta Negra Rosé 2018, nr 4667, 79 kr/750 ml. Familjeföretaget Adega Mãe ligger vid Atlanten i regionen Lisboa norr om Lissabon, deras totala produktion är ca 2 miljoner flaskor av alla det slag, så det är inga småbrukare precis. Där huserar de två vinmakarna Anselmo Mendes och Diego Lopez, kända i vinvärlden för sina oenologiska insatser.

Till detta rosévin har de maskinskördat druvor från 2 olika vingårdar. Druvorna castelão och aragonez (som heter tempranillo i Spanien) får jäsa ihop i rostfria tankar.

Vintage 2018 släpptes redan i somras. Visserligen har vi rekommenderat det i olika omgångar, men vinet hänger sig envist kvar på min topp 10 rosélista! Det levererar gång på gång och har nu hittat till det fasta sortimentet. Friskt och fräscht med mycket smultron och röda vinbär i doft och smak. En lätt ton av grapefrukt balanserar sötman. Här är det inga konstigheter. Perfekt som sällskapsvin eller till skaldjuren.

Porta 6 Branco 2018, nr 22018, 69 kr/750 ml. Producenten Vidigal Wines är inte heller småpotatis, de stoltserar med en vinproduktion uppemot 3 miljoner flaskor från vingårdar över hela Portugal. Från ett par lägen runt Lisboa kommer detta superfluffiga vita vin vars blend består av 70% fernão pires, 20% arinto och 10% albarinho.

Citrus, gröna äpplen och passionsfrukt dominerar. Väldigt charmigt och lättdrucket, precis som etiketten utlovar. Perfekt till vegetariska rätter eller till en solnedgång. Man blir bara glad. Ibland behöver livet inte vara så komplicerat. Det släpps i det fasta sortimentet idag måndag 2/3 i 371 butiker runt om i landet.

Segredos de São Miguel Organic 2018, nr 2603, 89 kr/750 ml. Veckans raket kommer från regionen Alentejano i södra Portugal, nära spanska gränsen. Casa Relvas har producerat ett mycket trevligt och kryddigt vin som charmade mig direkt. Redan vid sortimentsprovningen för ett par veckor sedan kände jag att det skulle bli en ny favorit. Jag blev ännu gladare när jag fick chansen att testa det skarpt i mitt kök med lyckat resultat.

Blenden består av 50% aragonez, 35% alicante bouschet och 15% syrah. Det är körsbär, björnbär och plommon i perfekt balans med kryddigheten. 40 % av vinet lagras i 8 år gamla ekfat i ungefär ett halvår. Det ger en mild och behaglig ekton som bara anas i bakgrunden. Det gifte sig perfekt med min ugnsgrillade kyckling med en mild fetaostsallad.

Det som gör mig ännu gladare är producentens ekologiska arbete. Casa Relvas är drivande i ett projektet för att återplantera korkeksskogar i regionen. De har vid sidan av sina 350 hektar vinodlingar nära 900 hektar skog med både nya och äldre planteringar korkek, barrträd och eukalyptus. Korkskogarna bidrar till biologisk mångfald och många utrotningshotade arter trivs i skogarna. De har även storkbon i vingårdarna och föder upp en utrotningshotad åsneras. Vineriets fasad är gjord av kork för att vackert smälta in i miljön och ge ett gott inomhusklimat för personalen. Hållbarhet i sitt esse. Me like!

Segredos släpps även idag måndag 2/3 i det fasta sortimentet i 441 butiker runt om i landet. Mycket vin för pengarna!

Fun fact: Kejsarn’ av Portugallien är en roman från 1914 av Selma Lagerlöf. Romanen utspelar sig under 1860-talet i de Värmländska skogarna och handlar om torparen Jan i Skrolycka. Historien är mer tragisk än en Fado så det gäller att stålsätta sinnet. Orkar man inte läsa boken finns den suveräna miniserien av Lars Molin från 1992 på SVT-Play. Med en fantastisk Ingvar Hirdvall som den olycksalige torparen och Cecilia Ljung som dottern Klarafina. För yngre läsare kan jag även meddela att på min tid så prydde Selma Lagerlöf 20-kronorssedlarna. Mer kända som ”Selmor”, därav min rubrik. Är det inte På Spåret-meta så säg! Brinde!