Steppa upp från boxvinet! Tre hipsterkatalaner runt hundralappen.

Det är nog precis ett år sen jag började snöa in mig på de nya ”hippa” vinerna från Spanien, i synnerhet de katalanska. Namedroppa de ”coola” vindistrikten Montsant eller Terra Alta för valfri vinnörd och du ser genast fukt i blicken.

Det tar inte lång tid efter de första trevande slurkarna innan du börjar botanisera bland övriga spanska distrikt. Månaderna går och plötsligt ser du inget konstigt i att langa fram 600 spänn för att köpa en pava naturvin med streckgubbar på etiketten!

Vi nosar lite på ämnet i vår introduktion till de spanska vinerna i avsnitt sju av vår podd. Vi kommer att fortsätta dissekera de ädla spanska dropparna framöver, distrikt för distrikt.

Tillbaka till mina katalaner. Om man är av den åsikten att spanska viner är trista, sura och intetsägande, får man tänka om. Det sker ett generationsskifte bland många vinhus i landet. Unga, drivna vinmakare/vinmakerskor spottar ur sig spännande hantverksprodukter väl värda att inmundigas. In med det nya, ut med det gamla, naturligtvis med respekt för traditionen. Som konsument gäller det att ha tålamod och prova sig fram. Självklart har jag tre stycken viner nedan som jag anser är en bra introduktion till ett rimligt pris. Det kommer inte att dröja länge innan du vill ha mer kvalitet än kvantitet. Jag lovar, det finns massor med prisvärda och bra viner bortom den trygga och översötade boxen med spanskt lantvin!

 

Ops by Loxarel 2016, Nr 2814, 89 kr/750 ml

Detta vin har jag pratat mig hes om för hela min bekantskapskrets. Det är ett av de utvalda husvinerna i det Norlénska hemmet. Vinet är faktiskt en beställning för den svenska marknaden och görs i samarbete med vinhuset Loxarel i Penedès. Loxarel jobbar helt i symbios med naturen och tillämpar de biodynamiska principerna genom hela processen. Biodynamisk odling tar vi upp snart så jag lämnar det därhän och konstaterar bara att det är good shit. Vinet är en blend av cabarnet sauvignon, syrah, garnacha – eller garnatxa eftersom vi är i Katalonien – och en liten skvätt merlot. Det resulterar i en mycket fruktig doft, med en massa vinbär på näsan. Du har en lite sträv men ändå behaglig peppar – och lakritston i smaken. Flera vänner har gjort misstaget att bara korka upp och dricka direkt med tråkigt resultat. Låt vinet andas en stund och framförallt, ät mat till. Det är inget solnedgångsvin, utan det ska gifta sig med lammracks eller ugnsgratinerad blomkål om du är vego – yup, Ops är veganvänligt.

 

Herencia Altés 2017, Nr 2182, 99 kr/750 ml

Ännu ett vin jag har rekommenderat förut. Men nu har det hamnat i det ordinarie sortimentet på Systembolaget, hurrah! Vad får du för hundralappen då? Ja, ett vin från Terra Alta från en av de många spännande producenterna i området. Även om det är deras entry level-vin så har det inte snålats på hantverket. De ekologisk odlade druvorna, den mytomspunna garnatxan förstås, plockas från rankor av olika åldrar för att få komplexitet. Vinet jäser därefter i tankar av cement. En fruktig doft av hallon och en ljuvlig smak av lakrits och lite kaffe som lurar där i bakgrunden. Perfekt till det som kommer ur grillen, i både kött och grönsaksväg.

 

Raig de Raïm 2018, Nr 96028, 109 kr/750 ml

Det här kära vänner är faktiskt ett fynd. Out of the blue kom detta biodynamiska Terra Alta-vinet ut i fredags (18/10) på det tillfälliga sortimentet. Jag gick givetvis efter etiketten. Jag belönades med en trevlig, fruktig och mycket frisk doft. Smaken var likaså, med lite inslag av päron och lime. Jag utnämner vinet till månadens budget-fynd! Det ger nybörjaren mersmak och viljan att upptäcka det lite mer komplexa – och givetvis dyrare – vit garnatxavinerna i övriga sortimentet. För proffsen är detta ett friskt och härligt solnedgångsvin som slinker ner i ett huj! Trots sin lätthet har Raig givetvis styrka nog att klara av feta chorizopaellor. Vårt kära systembolag har skeppat ut stora volymer till hela landet, man tackar. Men skynda fynda. Lagret är trots allt begränsat. Salud!