Stötta din lokala vinimportör! Del 1: Words & Wines

Situationen i världen p.g.a. Covid-19 ställer till det för i princip alla branscher. ALLA har det tufft och vi måste hjälpas åt i den mån det går. Människoliv är alltid viktigast och vi får alla göra det vi kan för att förhindra smittspridningen. Tyvärr slår dessa åtgärder extra hårt mot restaurangbranschen. Krögare som under normala omständigheter tampas med en ekonomi på marginalen, har nu dagskassor långt under det normala. Det drabbar inte bara deras anställda utan även Dos Gardenias fantastiska vänner: Vinimportörerna!

Dessa importörer som verkar i det tysta kommer i alla storlekar. Å ena sidan har vi de stora drakarna med väloljade distributionskanaler. Lyckligtvis har de oftast ett par bästsäljande Bag-In-Boxar i varenda systembolag från Ystad till Haparanda – som tack och lov dämpar den uteblivna restaurangförsäljningen. Å andra sidan har vi de mindre egna företagarna med 1-3 anställda, som i princip kör ut sina nischade produkter direkt till restaurangerna med vinlådorna i den egna bilens backlucka. Däremellan finns hela spektrat av hårt arbetande vinmänniskor.

I den första delen på vår nya serie vill jag pusha lite extra för en av mina favoritimportörer: Words & Wines, som drivs av Peter Ericsson. Denna redige karl ligger mig varmt om hjärtat eftersom han med sina nischade produkter ligger i framkant för det som benämns ”det nya Spanien” – det jag mycket kärleksfullt kallar för ”Spanska hipsterviner”. Eftersom en del kanske missförstår min benämning så kan ”naturliga viner” vara en bättre beskrivning, eller helt enkelt ärliga och fantastiska viner från småskaliga spanska producenter!

Det bästa vi som vanliga konsumenter kan göra är att se till att beställa våra favoritviner på Systembolaget. I Peters fall har verksamheten ända från början varit helt beroende av restaurangkunder och som situationen är nu är det få krögare som i det här läget vågar köpa vin. Ingen vet heller när den situationen kan komma att förändras. Då blir det svårt för privatpersoner att få tag på vinerna. Det är då vi får göra en s.k. ”privatimport” på systembolaget.

Peter har varje år något så fantastiskt som Words & Wines privatveckor! Där får vi vanliga dödliga beställa direkt av Words & Wine (via monopolet of course). Nytt för i år är att de dessutom släpper upp hela restaurangsortimentet för privatimport på helkolli (6 flaskor om inte annat anges). Då kan vi ha förmånen att beställa viner som endast finns att dricka på Stockholmsrestaurangerna Spanjorskan, Mellqvist, Dryck Vinbar, NoFo, Ferdinads Vinrum, Tyge & Sessil, Racamaca, Savant och många andra coola och hippa ställen i stada. Bor du i Göteborg är det hos Björns Bar och Juan Font Vinbar du kan avnjuta dessa viner. Så nu passar vi på! Nedan har jag även förslag på lådornas innehåll ifall ni inte mäktar med att välja själva. Fiffigt!

Som monopolets byråkrati är upplagd kan en privatimport te sig klurigare än att beställa soppa från The Soup Nazi (Seinfeld-referens). Men det är inte så svårt som det låter. Häng med nu, för varje steg du tar kommer du närmare din spanska nektar från Words & Wines.

Steg 1. Välj 6 viner (minsta beställning) från Peters prislista, den hittar ni HÄR

Det går bra att välja flera flaskor av samma vin, men väljer du något av vinerna där det står fåtal, kan det vara bra att också lägga med ett reservvin, i det fall det har tagit slut.

Steg 2. Registrera privat import på: Systembolaget.se – Privatimport

Registrera en privatimportsförfrågan till Words & Wines där du anger det namn du givit lådan, 1 st blandlåda (inte 6 st) och volymen 4500 ml (inte 750 ml). Jajmän, du måste döpa din låda till något så att den lättare kan plockas ihop av importören. Redan nu har folk döpt sina lådor till: ”Spanska friskan”, ”Orange glädjelåda”, ”Utopiska drömmar” och ”Rödtjut för bonuspappan” – för att nämna några.

Steg 3. Maila din önskade låda till: order@wordsandwines.se

Här uppger du vad du har beställt och vad du har döpt din låda till.

Steg 4. Invänta bekräftelse och offert.

Du kommer att få bekräftelse på din beställning mailledes och eventuella frågetecken rätas ut här. När allt är klart offereras lådan och du får ett mail från Systembolaget.

Steg 5. Godkänn offerten och hämta ut beställningen.

Steg 6: Njut och dela gärna.

Words & Wine är supernyfikna på när, var och hur du dricker dina viner och vad du tycker så klart! Dela gärna i sociala medier. De använder #wordsandwines #honestwinesforthecurious och #detnyaspanien. Gör gärna det du med. Och #privatveckorna såklart.

En mer pedagogisk guide med fancy bilder hittar ni HÄR.

Nu till innehållet i mina lådor ifall ni behöver inspiration. Nedanstående viner har jag provat antingen på ovanstående restauranger eller på plats under naturvinsmässan i Barcelona… Eller på en trevlig bar i Madrid.

Låda 1: Dos Gardenias Fiesta Natural.

  1. *Planella 2018 – Carinyena – Celler Joan D’Anguera – DO Montsant – 229 kr
  2. *Siur Alta Morat 2016 – Syrah, Viognier – VinsNus/Alfredo Arribas – DO Montsant –  269 kr
  3. *Mencia Barica 2015 – Mencia – Puerta del Viento – DO Bierzo – 229 kr
  4. *Fins als Kullons 2018 (1 liter) – Sumoll, Xarel-lo, Garnacha Blanc – Finca Parera – Penedès – 279 kr
  5. *12 Volts 2017 – Callet, Fogoneu, Cab, Merlot, Syrah – 4Kilos Vinicola – Mallorca – 259 kr
  6. *Daterra Camino de la Frontera – Juan Garcia, Tinta Madrid, Rufete – Laura Lorenzo/Rineira Sacra -235 kr

 

Låda 2: Dos Gardenias Fiesta de Burbujas.

  1. *Två flaskor Corpinnat Segunyola 2014 – Xarel-lo – Mas Candí – Corpinnat – 235 kr
  2. *Två flaskor Corpinnat Brut Nature 2016 – Xarel-lo, Macabeu, Parellada – Mas Candí – Corpinnat – 179 kr
  3. *Roig Boig Ancestral 2018 – 10 lokala druvor – Celler La Salada – Penedès – 205 kr
  4. *Al Rosa l’Amor Ancestral – Macabeu, Xarel-lo, Monastrell – Vinyes Singulars – Penedès – 235 kr

 

Det finns även ett par produkter kvar på systembolaget i några enstaka butiker.

SiurAlta Orange 2018, nr 92701, 239 kr/750 ml

SiurAlta Rouge 2017, 92700, 199 kr/750 ml

Altaroses 2018, 92769, 198 kr/750 ml


Jag träffade Alfredo Arribas, mannen bakom SiurAlta tidigare i år i Barcelona.


Ruben Parera håller upp sitt Rockn’Roll-vin Fins als Kullons när jag besökte honom på Nau Bostik-mässan i Barcelona. Passa på att beställa 1-litersflaskan!

Salud vänner!