Sverigepremiär för De Buris – Tommasi Wines nya superamarone

Äntligen var det dags för den efterlängtade svenska lanseringen av den nya lyxiga amaronen från Tommasi Wine Estate. Med stor förväntan satte vi oss på Rutabaga – Mathias Dahlgren, där vi skulle prova vinet som hade höjts till skyarna under tidigare lanseringar i Milano och New York. Dagen till ära var Pierangelo Tommasi på plats för att presentera familjens stolthet: De Buris Amarone Classico Riserva 2008, den första årgången från deras nya satsning.

För 20 år sedan förvärvade Tommasi egendomen La Groletta med den vackra villa De Buris i hjärtat av egendomen. Det var en dröm som gick i uppfyllelse då man kunde påbörja ett projekt som skulle kräva det yttersta av familjens kunnande – att ta fram en amarone som skulle få vanliga amarones att blekna. De Buris Druvor – Corvina (62%), Corvinone (25%), Rondinella (5%), Oseleta (8%) – kommer från 40 år gamla stockar i egendomen.

Apassimiento – metoden som används för att tillverka amarone, där druvorna får torka innan pressningen – brukar vanligtvis sträcka sig till 100 dagar för Tommasis high-end produkter. För De Buris är det förlängt upp till 120 dagar! Det resulterar i minskad volym men samtidigt en ökad koncentration. Vinet lagras i 5 år på stora slovenska ekfat och sedan i minst 3 år på flaska innan lansering.

Mina egna förväntningar var dubbla. Hur skulle en karnivor som jag överleva i en all veggie miljö? Dessutom parad med en amarone av alla viner? Båda mina fördomar kom på skam direkt. Maten var supergod, saknade inte köttet alls. Vinet, fantastiskt! Elegant och förfinat men ändå kraftfullt. Doft och smak i harmoni. Både för sig själv och ihop med maten. Otroligt mjukt men samtidigt tillräckligt med stuns i smakerna. Jag föll pladask!

What´s the catch? Det finns knappt 8000 flaskor i världen och endast 120 st är tilldelade Sverige! Det gäller att hänga på låset den 3e december kl 10.00 på Systembolagets hemsida, då släpps vinerna till allmänheten. Länk nedan.

De Buris Amarone Classico Riserva 2008 (Nr. 75393) alc. 15,3 %  2 099 sek

 

Tartar på beta, valnötter och vattenkrasse.

 

Sotad kål, hårdost och svartkål.

 

Gnudi, vassle och tryffel.

 

Kokosglass, vattenlingon och dulce de leche.

 

En mycket stolt och nöjd Pierangelo Tommasi. Med all rätt – De Buris är en magnifik produkt.

 

Varje flaska kommer i en elegant förpackning.

 

De Buris Amarone Classico Riserva 2008 (Nr. 75393) alc. 15,3 %  2 099 sek

© Foto: Carlos Norlén