Sveriges Mästerkock 2019. Årets 12 finalister är äntligen på plats!

Ojojoj! ÄNTLIGEN är det dags för årets ”Televisual feast” för att citera en gammal ”Pang i Bygget”-sketch – som ingen millenial ens hört talas om – ni som vet, vet (klicka på länken annars). Nåväl, ikväll börjar säsongen på riktigt när de passionerade amatörkockarna vässar sina knivar och intar sina platser i mästerkocksköket. Nu gäller det att visa upp sina mattalanger och leverera i topp inför världens bästa jury bestående av Markus Aujalay, Leif Mannerström och Mischa Billing.

Vägen dit kantades naturligtvis av den sedvanliga samlingen udda karaktärer och oslipade diamanter. I år komprimerades de första uttagningarna inför utslagstävlingarna i Gävle till endast 2 avsnitt. Tack och lov. Sveriges Mästerkock är ett snällt och fint program, vi behöver inte se 100-tals förnedringsklipp a la Idol. Det räckte med 3-4 skojare utan självdistans för att krydda programmet med lite lagom skämskudde-feeling.

Väl i Gävle så halverades gänget med både lökhackning och hör och häpna: en smörgåstårta! Boom! Det sållade verkligen agnarna från vetet – pun intended – och många av mina favoriter försvann. 

Förra året så skrev jag en raljant krönika i en annan publikation där jag kaxigt tippade det årets vinnare. Den minan går jag inte på denna säsong trots att det kliar i fingrarna att avslöja vem jag tror vinner hela rasket. Jag kan dock sträcka mig till en topp 3. Jag tror det blir en showdown O.K. Corral-style mellan Emilia Nilsson, 21 år, grisbonden från Silsjönäs (heja Jämtland-Ångermanland!) och Moa Munk, 19 år, barista/servitris från Tjörn. Bubblare kan bli Magnus Johansson, 44 år, affärsutvecklaren från Upplands Väsby, den så kallade ”Whiskymannen”. Trots sitt blida och snälla yttre tror jag att denna karl kan bli superfarlig.

Att jag ser båda millenial-tjejerna i topp beror på att de är så otroligt duktiga och ”vuxna” i sina rätter och sitt sätt att hantera råvaror. Vilka talanger! Kärlek! Framtiden ligger framför deras fötter. Dessutom är de både coola OCH sympatiska, en sällan skådad egenskap i den åldersgruppen. Eftersom Emilia är från min hembygd så följer jag henne i allt hon gör på hennes blogg.

Om ni vill veta hur förra säsongen var kan ni lyssna på avsnitt 4 av vår podcast där vi myser och snackar med Erik Hammar, vinnaren av Sveriges Mästerkock 2018.

Men vilka är de fantastiska amatörkockarna? Här har ni gänget:

Emilia Nilsson, 21 år, grisbonde, Silsjönäs.

 

Moa Munk, 19 år, barista/servitris, Tjörn.

 

Magnus Johansson, 44 år, affärsutvecklare, Upplands Väsby.

 

Malin Jelk, 29 år, internkonsult IT, Stenungsund.

 

Daniel Jernkrook, 39 år, ambulanssjuksköterska, Sundsvall.

 

Daniel Johansson, 45 år, bilmarknadschef, Hjo.

 

Gabriel Jonsson, 30 år, byggkonsult, Visby.

 

Helena Österberg, 48 år, banktjänstekvinna, Leksand.

 

Jonas Lindberg, 27 år, handläggare, Gävle.

 

Lotta Gusterman, 60 år, avdelningschef, Stockholm.

 

Patrik Engfors, 45 år, prisstrateg, Dalby.

 

Wichudaporn Chaiyasaeng, 36 år, kommunarbetare, Grästorp.

Sveriges Mästerkock sänds onsdagar klockan 20.00 i TV4, TV4 Play och C More. Finalen sänds den 3 april.

© Foto: TV4