Sydafrikanska Spier – vinproducent med stort socialt engagemang

Denna artikel är gjord i samarbete med Vinia

”Billiga och roliga”, har varit vanliga adjektiv för att beskriva sydafrikanska viner, och det stämde i mitten av 90-talet. Idag har Sydafrika seglat upp som ett av de mest spännande vinländerna, med producenter som ligger i framkant och aktivt jobbar på olika sätt med projekt som bidrar till såväl samhällets, som individens och miljöns utveckling.

Det ska inte förnekas att det finns problem kvar att lösa i den unga demokratin. Under senaste halvåret har det skrivits en del mindre roligt om landets vinindustri, bland annat om ”skräddarsydda” viner så billiga att vingårdsarbetarna knappt fått ersättning. Därför är det viktigt att komma ihåg att det finns många industriaktörer som lyckats mycket bra med såväl vinproduktion som socialt arbete, som Spier.

Samma familj har ägt gården sedan 1993 och de arbetar alla med verksamhetens olika delar. De är med i WIETA (Wine Industry Ethical Trade Association) och gårdens hotell var det första att bli Fair Trade-certifierat i Sydafrika. 2016 vann de guld i African Responsible Tourism Awards.

Utöver det investerar de kontinuerligt i sitt projekt ”Growing for good”, ett gäng verksamheter vars mål är att supporta och utveckla såväl sociala som miljöbevarande aktiviteter. Deras utmärkta viner smakar onekligen så mycket godare efter att ha läst om Spiers dedikerade sociala och etiska arbete.

På den svenska marknaden finns fyra viner som är utmärkta att börja med för den som vill prova schyssta sydafrikanska kvalitetsviner.

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon, nr 2234, 79 kr/750 ml Ljuvligt vin med doft av exotiska frukter och krispig citrus. Passar utmärkt som sällskapsvin eller till lätta skaldjursrätter.

Spier Signature Chenin Blanc 2019, nr 75019, 89 kr/750 mlMed sina förföriskt eleganta dofter av blommor och frukt och eleganta balans, är detta den perfekta partnern för kryddigare rätter då den matchar hetta perfekt.

Spier Signature Pinotage 2016, nr 72407, 89 kr/750 mlLägg eventuella fördomar om pinotage åt sidan och njut denna balanserade läckerhet, med toner av mörka frukter och bär samt kryddor, till en vilträtt med kryddiga tillbehör.

21 Gables Cabernet Sauvignon 2015, nr 2064, 199 kr/750 ml Fantastiskt fin cabernet sauvignon, välbalanserad, med tydliga tanniner, toner av mörk choklad, mörk frukt och söta kryddor. Matcha med grillat kött samt/eller ugnsrostade grönsaker.

Vill du få fler tips om Sydafrika i allmänhet och sydafrikanska viner i synnerhet, lyssna då på avsnitt 10 av den beroendeframkallande podden om livets nödvändigheter!