Tiramisu i olika former

Tiramisù med smak av svensk sommar

Överraska med en tiramisù med smak av svensk sommar på nästa sommarkalas!

Tiramisù är en av världens mest klassiska desserter som går att variera i det oändliga, inte minst efter säsong och utbud. Det fick jag lära mig under en matlagningslektion med min ”nonna veronesa”, Maria Cristina Tabacchi, i Verona förra året.

Jag hade faktiskt aldrig svängt ihop en tiramisù själv, någonsin, trots att det är min absoluta favoritefterrätt! Dessutom har jag varit väldigt bortskämd då jag har halvitalienska väninnor som brukar laga de mest läckra varianter. För det finns ungefär lika många recept på tiramisù som det finns nonnas (far- och mormödrar) i Italien.

Efter min matlagningslektion med Maria Cristina fick jag blodad tand och experimenterade bland annat med fläder och jordgubbar, vilket resulterade i en delikat sommarvariant.
Traditionell tiramisù innehåller en skvätt grappa eller annan likör, det kan såklart uteslutas.

Och besöker du Verona i sommar och vill lära dig laga italienska rätter av ett proffs, kolla in Veronalitys aktivitetsutbud.

Tiramisu med smak av svensk sommar

Tiramisù med smak av svensk sommar
Ingredienser till 4 personer
ca 16-20 savoiardikex (ett paket på 200 gram brukar räcka)
250 g mascarpone
2 ägg
2 msk socker
2-3 dl flädersaft, koncentration väljer du själv
1 msk grappa, Hallands fläder eller jordgubbslikör (valfritt)
500 g jordgubbar
2 msk kakaopulver, riven choklad, strössel, etc, att dekorera med

Separera äggvitor och äggulor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker tills du får en ljusgul kräm. Blanda ner mascarponen i äggulekrämen. Rör ner vitorna och tillsätt eventuell grappa eller annan likör efter smak.

Späd ut flädersaft och häll över i en djup tallrik. Doppa savoiardikexen MEN låt dom inte bli helt uppblötta utan doppa-vänd-doppa-vänd. Varva kex, mascarponekräm och jordgubbar. Avsluta med ett lager mascarponekräm. Dekorera med jordgubbar, kakaopulver, riven choklad eller strössel efter tycke och smak.

Ställ i kylen i minst en timme eller över natten.