Två kroatiska gröna druvor och tre viner

Denna artikel är gjord i samarbete med Triggollo Wine and Spirits

Kroatien är en av vinländerna vars viner börjar ta mer och mer plats på den internationella vinscenen. Vi som besökt landet har med all säkerhet råkat på kroatiska viner med stor behållning, då landet har ett brett registret av viner i en mängd olika stilar som inte lämnar någon vinälskare oberörd.

Här hemma finns det, tråkigt nog, endast ett vin i Systembolagets fasta sortiment som täcker hela landet,  lyckligtvis finns det lokala undantag.
I beställningssortimentet däremot finns det hela 35 viner att upptäcka, gjorda på såväl internationella druvsorter, som spännande, inhemska druvor med namn som graševina, crljenak och malvazija.

Nu när rådande pandemi gör det svårt att ta sig till Kroatien, får man njuta av landets smaker genom exempelvis Vinlåda Kroatien, nr 78252,1 182 kr/ 6 x 750 ml. I lådan finns sex viner, tre vita och tre röda med vitt skilda karaktärer och personligheter.
Först ut att presenteras är de tre vita; Galic Graševina 2018, Coronica Malvazija 2018 och Vina Laguna Malvazija.

Galic Graševina 2018
Graševina uttalas ”graschevina” och är Kroatiens mest planterade gröna druva.
I Östeuropa går den under flera namn; welschriesling, laški rizling och risling italico. Trots det har druvan inget släktskap överhuvudtaget med riesling, enda likheterna är att båda druvorna är gröna och har hög syra.

Under kommunisttiden i forna Jugoslavien var graševina en druva som användes till bulkviner av lägre kvalitet. Idag har skickliga vinmakare visat att druvan kan ge kvalitetsviner om den hanteras rätt, bland annat med minskat skördeuttag.

I Vinlåda Kroatien finns Galic graševina från Kutjevo i vindistriktet Slavonien. Den är torr, lätt, och frisk, med toner av krispiga gröna äpplen, vita persikor och kryddörter, vilket gör den till finfin matchning med fisk- och grönsaksrätter, gärna med örtiga såser. Den funkar dessutom alldeles utmärkt som konversationsvin.

Coronica Malvazija 2018
Efter graševina är malvazija, uttalas ”maalvazia”, Kroatiens vanligaste gröna druva. Den har sitt ursprung i Istrien och kallas därför ofta Istrian malvazija, i nordöstra Italien malvasia istriana.

Coronica Malvazija är från just Istrien, från vingården Coronica i Koreniki. Här har man bra koll på druvan och hur den ska hanteras för att komma till sin rätt. Vinet har toner av honung, lime och vit stenfrukt, fin rondör och frisk syrlighet som inte går av för hackor. Eftersmaken är fantastisk! Vill man kan man utan problem lägga undan ett par flaskor i ett till två år och då njuta av de mer komplexa tonerna som framträder.

Vinet är såpass mångsidigt att det lirar bra tillsammans med massa olika rätter som sparrisrisotto, klassisk kyckling med dragon, fisk- och grönsaksrätter med hetta, som till mer eleganta skaldjursrätter.

Vina Laguna Malvazija
Även detta vin är gjort på druvan malvazija och har sitt ursprung i Istrien. Det är en blend av vingårdslägen i Kaligarići, Devići, Pajuhi och Pudarica, på en höjd mellan 50-150 meter över havet. 

Vinet är något lättare än föregående malvazija, med toner av vita blommor och tropiska frukter som balanseras fint av elegant, frisk syra. Passar utmärkt till bland annat ratatouille med örter och lite hetta, grönsaksbiffar, rödspätta med remouladsås och cesarsallad.

Zivjeli vänner! 

Nyfiken på mer kroatiska viner? Lyssna på vårt senaste avsnitt!