Tysklands bäst bevarade hemlighet

Säg pinot noir till en vinälskare och hen får genast något dyrkande i blicken. Av de cirka 1 300 druvor som det går att göra kvalitetsvin på i världen, är pinot noir den ädlaste av dom alla. Lägg nu till ”tysk” framför pinot noir och vinälskaren kan få något mer frågande i blicken. För tyskar producerar väl mest riesling? Eller?

Att pinot noir odlas i Tyskland är inget nytt, det har den gjort sedan kejsar Karl III tog med sig druvan från Bourgogne i slutet på 800-talet. Idag är landet världens tredje största producent av pinot noir, eller spätburgunder, som den heter på tyska. Trots det har det inte varit lika känt att tysk pinot noir kan vara fantastiskt bra. Förrän nu.
Nordamerikanska magasinet Fortune publicerade en artikel i somras, som menar att de bästa vinerna på  pinot noir, just nu, mycket väl kan vara de tyska.

Dels beror det på att vinernas kvalitet har ökat. Från att tidigare mest ha varit ”en kul grej”, är de idag balanserade och elegant välgjorda. Och dels på att tyskarna inte exporterat sina röda viner i samma utsträckning som de vita.  Men nu ökar den inhemska konsumtionen av tyskt vitt vin, och större mängder rödvin är tillgängliga för export. Danke schön, säger vi som älskar tysk pinot noir!

Fun fact: Spätburgunder betyder bokstavligen ”burgunder som mognar sent”. Ett perfekt beskrivande namn då druvan trivs allra bäst i svala områden, med lång höstsäsong.

Är du nyfiken på att prova vinerna gör du det med fördel nu under hösten, då pinot noir är perfekt till våra traditionella höstsmaker (svamp, vilt, rotfrukter, etc), men självfallet passar vinerna året om.

Dos Gardenias tyska pinot noir-favoriter
En bra introduktion är Villa Wolf, nr 76788, 129 kr/750 ml. Bakom Villa Wolf i Pfalz, finns vinvirtuosen Ernst Loosen och det märks.

Från samma region kommer Rings Spätburgunder VDP Gutswein 2015, nr 2183, 159 kr/750 ml. Syskonen Simone, Andreas och Steffe har gjort vingården till en riktig snackis. Det är lätt att förstå varför när man provar deras viner.

Sist men inte minst en favorit som dessvärre enbart dyker upp då och då, Bischofsberg VDP Erste Lage, nr 95467, 399 kr/750 ml. Detta är elegant perfektion i en flaska!