Underhållning och bildning i Coronavirusets tid

Är du krasslig men inte såpass att du inte orkar läsa kommer här tre tips på berättelser som utspelar sig i tider då pest och kolera härjade och hur det hanterades, hur de som kunde isolerade sig och hur kärlek övervinner om inte allt, så det mesta. Och passande dryckestips till varje bok, som vanligt. God läsning och bättring!

”Kärlek i kolerans tid”, av Gabriel García Márquez
Latinamerika i början av 1900-talet, den unge ”oäktingen” Florentino Ariza, förälskar sig i överklasskvinnan Fermina Daza. Så pass att han lovar henne evig kärlek. Inte ens när hon gifter sig med en annan upphör hans kärlek, och trots att han under årens lopp träffar mängder av kvinnor glömmer han henne aldrig.
Dryckestips: La Hechicera, nr 86689, 649 kr/700 ml ypperlig colombiansk rom, fyllig och smakrik. Perfekt att sippa på till denna dramatiska kärlekshistoria.

Pestens år, av Magnus Västerbro
En helt annan tid, en annan epidemi och helt andra omständigheter men även många likheter. Mycket intressant (om än stundtals seg) skildring av hur pesten nådde Sverige 1710. Krishantering mitt i en kris, med tanke på rådande läge;  nederlaget vid Poltava, stränga vintrar i följd, missväxt och hungersnöd.
Dryckestips:  Grönstedts Blå Extra Gammal Arrakspunsch, nr 81389, 259 kr/700 ml.
Den första lasten arrak anlände till Sverige 23 år efter pesten och blev snart en mycket populär dryck och så småningom punsch. Denna klassiker balanserar bokens misär på ett förträffligt sätt.

Decamerone, av Giovanni Boccaccio
En given klassiker i dessa tider! Det är medeltid och digerdöden skördar sina offer genom Europa. Tio ungdomar flyr från staden Florens, upp till närbelägna kullar och isolerar sig där i lika många dagar. För att fördriva tiden berättar de historier för varann.
Dryckestips: Grappa såklart! Grappa Amarone della Valpolicella Ca’Florian, nr 88334, 384 kr/350 ml. En elegant, len fruktbomb att njuta av som den är eller i en lyxig tiramisú.