Vårrusiga Dos Gardenias firar årets Våffeldag!
Att traditioner inger trygghet i osäkra tider är inget nytt, hur bra är det då inte med en god och mättande sådan?
Vi älskar våfflor och inspireras av våra härliga gastrokollegor Malin Turunen och Anette Rosvall, som båda delar med sig av smarriga recept på såväl våffelsmet som tillbehör.
Då våfflor kan vara rätt mäktiga passar det bra med en liten rackare att skölja ner det hela med, som nedanstående tips!
Amalia gillar:
Till våfflor med traditionella salta tillbehör som rom, gräddfil, lök och citron dricker jag gärna Stockholms Bränneri Akvavit, nr 80656, 296 kr/500 ml, vars friska, kryddiga smaker passar utmärkt till. Det gör även min ”husakvavit”, Valkyria Kurbits, nr 31699, 269 kr/500 ml en mycket uppfriskande snaps från Dalarna. Traditionella akvavitkryddor och så lite mynta på det.
Jag har lärt mig att sött + sött = mindre sött, så bjuds det på söta våffeltillbehör väljer jag Bee, nr 615, 229 kr/500 ml, från Mackmyra, en ljuvlig likör gjord av svensk whisky samt klöver-, lindblom- och skogshonung. Doftar och smakar som en hel sommaräng!
Carlos gillar:
Till en traditionell våffla med färska bär och vispgrädde slinker det alltid ner en söt och fräsch riesling. Min favorit är Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2017, nr 5364, 129 kr/187 ml. Vad döljer sig bakom alla tyska vokaler i namnet? Jo, det innebär att vinet kommer från utvalda övermogna druvor. Det ger en en mycket druvig och söt smak med inslag av aprikos, honung och den för stilen typiska och angenäma ”goût de pétrole”- som fransmännen säger. Droppa bara ordet petrolium till en rieslingnörd så garanterar jag en lysten och fuktig blick tillbaka.
Vad dricker jag till en våffla toppad med kallrökt lax med pepparrotsvisp? Sherry såklart! La Guita Manzanilla, nr 8201, 59 kr/375 ml. Om ni trodde att det bara var söta Agatha Cristhie-tanter som smuttade på sherry tillsammans med byprästen så trodde ni helt fel. Jag kommer att återkomma längre fram med mer fakta om denna spanska powerdryck – i alla dess former.
Slutligen, min kryptonitvåffla: Brieost med hjortronsylt och rostade pinjenötter. Det finns bara en nektar som kan parera denna kulinariska juvel. Den norditalienska trolldrycken Recioto della Valpolicella, som för övrigt är en egen DOC-klassning. Absoluta favoriten är Le Guaite di Noemi Recioto 2011, nr 76791, 395 kr/500 ml. Ett välbalanserat vin med mycket frukt. Sött, fylligt och syltigt med torkade plommon och körsbär i både doft och smak.
Fun fact: Namnet Recioto kommer av recie som betyder öron på Verona-dialekt. Det anspelar på de druvor som sticker ut som små öron i själva druvklasen. De utstickande druvorna får således mest sol och används för just Recioto. Druvorna torkas innan pressning enligt appassimiento-metoden, precis som när man gör Amarone. När man gör Recioto så avbryter man jäsningen i förtid för att behålla mer druvsocker. Det ger en hög restsötma och något lägre alkoholhalt. Det sägs att Amaronen uppstod ur en misslyckad Recioto som blev bitter (amaro) under lagringen.
Fun fact 2: I svenske gastroguden Tore Wretmans bok ”Svensk husmanskost” kan man läsa att ordet ”våffla” etymologiskt stammar från ”Vår Fru” (jungfru Maria). I samma bok finns också tips för att få till de bästa frasvåfflorna, ”använd grädde som vispats till skum och i den blanda ner mjölet utrört med vatten eller vichyvatten och litet smält smör”.
Smaklig våffelspis vänner!