Veckans vinjuveler – Dos Gardenias rekommenderar

Hösten 2019 levererar den ena utsökta drycken efter den andra! Vad spelar det för roll att det är ruskväder när en med fördel kan njuta av god mat och dryck inomhus?
Denna vecka har Gardenia Amalia kärat ner sig lite extra i nedanstående fem drycker och som vanligt listas de utan någon inbördes rangordning.

Louis Roederer Vintage Rosé 2013, nr 77226, 599 kr/750 ml
Elegant, frisk och stram och med härliga doft- och smaktoner som utvecklas i takt med att vinet blir mer rumstempererat. Mitt självklara val av roséchampagne som aldrig gör en besviken. Inte så konstigt då champagnehuset Roederer vet exakt vad de gör, vilket de gjort sedan Louis Roederer började jobba där 1827, för att så småningom ta över verksamheten. Den är dessutom perfekt matchampagne och matchar allt från boquerones, anka, schnitzel till viltköttbullar, och då gärna MatMalins härliga älgfärsbullar.

Touriga Vai Nua 2018, nr 925896, 149 kr/750 ml – OBS! Lanseras 8 november.
Touriga är en av Portugals mest kända blå druvor. ”Vai Nua” betyder ”går naken” på portuguisiska och syftar på HC Andersens saga om kejsarens nya kläder enligt vinmakare António Maçanita. Han ville göra en touriga utan någon inblandning av ek, däräv att den ”går naken”. Vinet har toner av körsbär, mint och kryddor och den skulle också funka finfint med MatMalins älgfärsbullar. Lääääängtar till lansering!

Gattinara 2015, nr 92650, 249 kr/750 ml – OBS! Lanseras 22 november.
Den som inte tycker om nebbiolo idag räcker upp en hand!
Det är onekligen en av druvorna som är mest i ropet idag och här har vi en producent som visar hur sofistikerad och elegant den kan vara. Den piemontesiska orten och appellationen Gattinara är belägen vid foten av Monte Rosso-bergen, och har en jordmån som ger vinerna elegant fräschör och syrlighet. Gattinara passar till allt, som konversationsvin, till en bättre charkbricka, ostar, eller såklart MatMalins älgfärsbullar!

El Chibirique, nr 90224, 299 kr/750 ml
Kanarieöarna har gett och ger oss så mycket mer än Sällskapsresan, grisfester och sol mitt i vintern. Från Valle de la Orotava på Teneriffa, kommer denna sköning gjord på den inhemska druvan listan negro. Den har lätta toner av svavel, som viner från vulkanisk jordmån kan ha, och toner av röda bär och örter. Gott till kötträtter (MatMalins älgfärsbullar!), cesarsallad, boquerones, samt rostade rotfrukter i ugn.
Tips! Hör du till de som inte är så förtjust i svaveltonerna i doften så öppna flaskan och häll över i karaff så att vinet får lufta sig ett tag innan du serverar.

Delamain Pale & Dry, nr 137, 889 kr/700 ml
En middag utan en god avec (eller digestif) saknar något. Jag avrundar mer än gärna kvällen med ett härligt destillat. Cognac var jag länge skeptisk till, men är nu helt såld, särskilt efter att jag fick göra min egen blend förra hösten. Därför var det skoj att få prova läckerheterna från en liten men ytterst anrik producent, som varit mer eller mindre familjeägd sedan 1762.
Delamain Pale & Dry kallar de ”a wine lovers cognac” och jag kan inte säga emot. Den har allt en härlig avec bör ha och lite till; karamelliserade frukter, aningen knäck, samt liten sälta. Njut den som avec eller till mat, ja, cognac går att dricka genom en hel middag utan att trilla av stolen. Den passar fint till för oss typiska höstsmaker; vilt, svamp, kryddor. Som, just det, MatMalins älgfärsbullar!