Vi firar Världsbokdagen med bok- och dryckestips!

Är det något vi Gardenior är mycket förtjusta i att göra så är det att läsa en god bok och njuta av ett glas gott. Därför firar vi Världsbokdagen med att dela med oss av både bok- och dryckestips! 

Måsteläsningen!
Klubben, av Matilda Gustavsson, 209 kr/Bokus
Denna bok borde vara obligatorisk läsning i svenskundervisningen. Galet intressant och extremt välskrivet om hur anrika Svenska Akademien hamnade i en rejäl skandal för snart tre år sedan. Det mest frustrerande är att läsa om hur allt detta fått pågå och att det gjorde det under årtionden. Makt kan onekligen få folk att bli så pass världsfrånvända att de tror sig stå utanför alla lagar.

Drick till:
Man behöver onekligen något stärkande för att ta sig igenom boken utan att bli fly förbannad. Mackmyras senaste skapelse, Mackmyra Grönt Te, nr 40310, 599 kr/700 ml, är perfekt att njuta av under denna inte alltid muntra läsning. Whiskyn har fruktiga toner och mycket angenäm eftersmak av grönt te.

Klassikern
Mästaren och Margarita, av Michail Bulgakov, 239 kr/Bokus
En regelrätt klassiker! Jag blir på riktigt avundsjuk på de som inte läst Michail Bulgakovs kanske mest berömda verk. Älskar allt med den, språket, miljöerna och inte minst de diaboliska karaktärerna och allt ofog de ställer till med. Bulgakov blandar friskt samhällssatir med komedi och berättar också en historia i historien.
Fun fact: Det sägs att Rolling Stones frontfigur Mick Jagger inspirerades att skriva ”Sympathy for the devil” efter att ha läst boken.  

Drick till:
Något ryskt såklart, exempelvis Redrum Special Edition, nr 10765, 41:90 kr/330 ml. En dubbel IPA har såklart dubbelt så mycket malt, humle och alkohol, en smakbomb som heter duga. Perfekt att njuta av till denna diaboliska berättelse.

Smart feelgood 
The Break, av Marian Keyes, 89 kr/Bokus (eller på svenska På egen hand, 58 kr/Bokus)
Ibland vill man inget annat än att försvinna in i en skön story och för mig är irländska författarinnan Marian Keyes en av de bästa moderna sagoberätterskorna. Ingen beskriver relationer och livets svärta som hon. En man bestämmer sig för att ta en paus från sitt äktenskap och familj för att förverkliga sig själv. Han insisterar på att allt kommer vara som vanligt när han är tillbaka trots ihärdiga protester från sin fru.
Det är långt ifrån taffligt skrivet sockervaddsfluff och definitivt en av Marian Keyes bättre alster. I mitt tycke gör hon sig bäst på originalspråket, då missar man inte nyanserna i språket, även om det kan finnas nyare slang som man aldrig hört.
Fun fact: Marian Keys kommer att ha ”Marian Mondays ebook club live” varannan måndag på sin Facebooksida, nästa livesession är den 4 maj. 

Drick till: 
När jag besökte Irland och frågade efter en whisky som en helt ordinär irländare skulle dricka en vardag blev jag rekommenderad Paddy, nr 536, 260 kr/700 ml. Den gjorde mig inte besviken med sina lena honung- och persikotoner. Lika god rumstempererad som med en isbit i.


Världsbokdagen är en dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böcker och författares betydelse världen över.