Vi gillar vinlådor: Domaine Cordiers Terroirlåda 2018

Vinlådor är ett av de bästa sätten att lära känna en producent, region, druva, eller en utbudet hos en vinimportör. Känns det för mycket att beställa en vinlåda för en person så gå ihop ett par stycken, dela och prova tillsammans, sååå mycket roligare!

Lådan vi presenterar idag fick jag upp ögonen för då jag var med på Tryffelsvinets onlineprovning med Bourgogneproducenten Domaine Cordier.
Vi provade Bourgogne Blanc 2018, nr 70598, 159 kronor elegant och frisk, samt Pouilly Fuissé Vieilles Vignes 2017, nr 71542, 249 kronor. Om det första vinet var friskt och ljuvligt så var det extra allt i det andra. Och jag hittade en ny favoritappellation!

Jag är mycket förtjust i vit Bourgogne (särskilt Meursault) men appellationen Mâconnais som dessa viner är från, har jag dålig koll på och provningen blev för mig en riktig ögon- eller rättare sagt: smaköppnare. Båda vinerna var oerhört eleganta, sofistikerat balanserade, med struktur, fantastiska smaker och längd.

Om ni som jag blir extra nyfikna på dessa viner och vad producenten mer kan göra, så erbjuder Tryffelsvinet, som representerar Domain Cordier i Sverige, lådan Domain Cordiers Terroirlåda 2018, nr 7355709, 1 200 kr/ 6 x 750 ml med de sex nedanstående vinerna.  Ett perfekt sätt att lära känna Mâconnais i allmänhet och Domaine Cordier med vinmakare Christophe Cordier i spetsen.

2018 Bourgogne Blanc Vieilles Vignes (1 flaska)
Druvorna kommer från rankor med en medelålder på 35 år som skördats för hand. Musten har fått jäsa på sin naturliga jäst och sedan har vinet fått ligga på sin jästfällning (i ekfat) i tolv månader.

2018 Viré Clessé Vieilles Vignes (1 flaska)
Druvorna kommer från ett 2 hektar stort vingårdsläge med 60-åriga rankor nära kyrkan i Viré. Frukten har jäst och lagrats i 350-liters ekfat (10 % ny ek) i 12 månader. Själva appellationen är en vitvinsappellation som skapades år 1998 genom att separera två topp-Mâcon-Villages.

2018 Saint-Véran (1 flaska)
Druvorna till Cordeirs Saint-Véran kommer från vingårdar som som gränsar till Pouilly-Fuissé.
Själva appellationen tillkom 1971 för chardonnaydruvor i området mellan Mâconnais och Beauojolais (och omfattar många av de druvor som förr såldes som Beaujolais Blanc). Området består av enbart 703 hektar och vinerna kännetecknas av att ha mer kraft, fyllighet och lagringsbarhet än många andra Mâcon-Villages (dock utan den kraft och finess som man finner i Pouilly-Fuissé).

2018 Mâcon Milly-Lamartine Vieilles Vignes (1 flaska)
Druvorna kommer från byn Milly-Lamartin i Mâcon och är handplockade och pressade i hela klasar i pneumatisk press. Därefter har de jäst naturligt på stora fat med regelbunden ‘batonnage’ (omrörning av jästfällningen) och lagrade i ett år på franska ekfat.

2018 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes (1 flaska)
Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes görs på 50-80 år gamla stockar i de bästa lägena vilket resulterar i superkoncentrerade viner med stor elegans och djup. Druvorna är plockade för hand och försiktigt pressade. Jäsning sker med naturlig jäst, och därefter har vinet vilat i ett och ett halvt år på ekfat med sin jästfällning. Vinet har inte klarnats utan enbart filtrerats mycket lätt för att behålla sin komplexitet.

2018 Pouilly-Fuissé Vers Cras (1 flaska)
Pouilly-Fuissé Vers Cras är ett vingårdsläge som ligger strax vid gränsen vid Fuissé-Solutré som alltid levererar strålande kvalitet. Det är ett av Domaine Cordiers allra bästa i Pouilly-Fuissé och också det som ger lägst avkastning – endast 20 hektoliter per hektar – och jämförs ofta med en Puligny-Montrachet.
Vinet spenderar ungefär ett år på ekfat (30 % ny ek). Detta toppläge kommer att från och med skörden 2021 att uppgraderas till ett premier cru-läge. I denna vingård använder man sig av gårdens sex hästar för att ploga marken.

Mer information om vinerna och Domaine Cordier finner du hos Tryffelsvinet. Santé!