Historisk dryck: Nattvardsvinet

Vad var det Jesus och hans lärjungar drack, den där ödesdigra kvällen innan han korsfästes? Amforavin? Orangevin? Kryddat vin? Ack, att få ha varit en fluga på väggen under den sista måltiden!

Jag är absolut inte den första som undrat, en enkel sökning på nätet ledde mig till en artikel som frågade sig samma sak, och som i sin tur hänvisar till information som skaparna av Vivinoappen fått fram.

De tillfrågade experterna trodde att det förmodligen rörde sig om vin som hade likheter med dagens amaroneviner i att det säkert var gjort på semitorkade druvor. Detta för att Jerusalems invånare ska ha föredragit fylliga, koncentrerade viner eftersom man ofta blandade ut vinet med vatten. Vinet hade hög alkoholhalt och smaksattes ofta med kryddor, örter och frukter. Även kåda förekom då man trodde att myrra och dylikt bevarade vinet längre. Då den sista nattvarden ska ha skett under tiden som det judiska folket firade Pesach, den judiska påsken, var det ett vin som borde ha passat bra till högtidens mat.

Historienördig som jag är gjorde jag också en sökning på ”vin” på Bibeln.se, och fick 154 träffar. Vi vet ju att vin dracks redan på tiden då Gamla Testamentet ska ha utspelat sig, inga konstigheter där. Vatten var såväl i de bibliska miljöerna som i resten av världen (och än idag på många ställen) inte rent, därav vanan att dricka vin utspätt med vatten.

I Första Mosebok berättas om Noa och hans ark och att han var ”den förste som anlade en vingård”, vid berget Ararat (östra Turkiet). Enligt texten ”Vin i Bibelns värld” av Rikard Roitto, kan man inte säkerställa att det odlats vin just där. Däremot har man funnit lerkärl med spår av färdigt vin, daterade 6 000 år fKr i norra Iran. Därifrån ska vinodlingen sedan ha spritts över resten av världen.

Redan då använde man vin i ritualer, och under antiken kom vingudarna att få egna kulter.
I Grekland höll Dionysos och hans maenader vilda fester. Romarnas motsvarighet var Bacchus med följe som höll flera dagar långa backanaler.

I takt med att kristendomen spred sig ökade behovet av vin främst till nattvarden. Bruket av vin i ritualen, då Jesu delade bröd och vin med lärjungarna och liknade det vid sitt kött och blod, är mycket viktig och har bidragit till myten om vinet som helig dryck.

Fun fact: Om du undrar varför sprit inte nämns i Bibeln är det för att sprit blev vanligt först på medeltiden, då de kristna lärde sig destilleringens ädla konst av morerna.

Vad man än anser om katolska kyrkan så var det tack vare den som vinrankan spreds till Nya Världen. Kyrkans män behövde vin då de skulle civilisera och kristna de ”vilda” ursprungsbefolkningarna i de nya europeiska kolonierna. Det är således ingen slump att druvan som prästerna hade med sig till Kalifornien från Sydamerika kom att kallas ”mission”.