Vingårdsbesök: Bodegas Castaño

En bit ifrån kända spanska semesterorten Alicante ligger kommunen, staden och sedan 1972 ursprungsappellationen, Yecla. Jag fick möjlighet att besöka vinproducenten Bodegas Castaño och lära mig mer om druvan som trivs bäst i området: monastrell.

Yecla ligger 70 kilometer från Medelhavet. Klimatet är därefter; kargt, hett och torrt.
Det regnar, men sällan. Undantaget kan vara juli 2018 då det regnade som aldrig förr, samtidigt som vi hade det torrt och hett i Sverige.
Trots att det odlas ett gäng olika druvsorter här är det monastrell som trivs bäst.

Och vad är det då för druva?


Jo, en blå, ganska kraftfull sköning. Faktiskt en av Spaniens mest odlade druvor. Fram till att Ramon Castaño i unga år blev besatt av att hitta de bästa sätten att göra kvalitetsviner av den, var monastrell en ”bulkdruva”. Ramon lyckades med besked. 1950 byggde han ett supermodernt vineri och resten är historia. Idag exporterar Bodegas Castaño mer än 80 % av sin produktion.

Fun fact: I Frankrike går druvan under namnet mourvédre, i Kalifornien och södra Australien är den känd som mataró.

Ramon Castaño Santa brukar därför kallas ”patriarken” inom den spanska vinindustrin. Detta med all rätt då han revolutionerade sättet att producera vin av monastrell. Hans tre söner driver idag Bodegas Castaño, en av Yeclas totalt sex vinproducenter.

Vinerna då, undrar ni såklart?

Mina favoriter av de vi provade, och som finns att få tag i här hemma blev Hécula, nr 76880, 99 kr/750 ml och Castaño Colección, nr 76881, 139 kr/750 ml.
Hécula består till 100 % av monastrell och är fantastisk till kött, charkuterier och härliga ostar. Tapas, helt enkelt! Den funkar också väldigt bra till kryddig mat, inte med megahetta, men med lite sting. Ett vin som Gardenia Carlos skulle gilla!

Fun fact: Hécula är romarnas gamla namn på Yecla.

Det andra vinet, Castaño Colección, är en blend av 70 % monastrell och 30 % cabernet sauvignon. En härligt kraftfull, men ändå elegant, tanninbomb som passar perfekt till rätter med grillat kött, men även till en mustig viltgryta.

Om du semestrar i Alicante och tröttnar på sol och bad är det som sagt inte långt till Yecla och monastrellens förlovade land. Tänk på att om du vill besöka vinproducenter är det bra med framförhållning och koll på om de överhuvudtaget tar emot besök.

Är du som jag, nördigt lagd åt det kulturhistoriska hållet kan du ta en guidad tur till de förhistoriska grottmålningarna vid foten av det mytomspunna, majestätiska berget Mont Arabí.

Och är du på humör, i kondition och har bra skor kan du med fördel ta en promenad upp till grottan som finns i berget. Både grottan och utsikten därifrån är magiska!