Vingårdsbesök: Pares Balta

Katalonien! Denna förtrollande spanska region som skänkt världen underhållning, ljuvliga gastroupplevelser, ett av världens bästa fotbollslag och cava. I slutet av april i år besökte jag vinproducenten Parés Baltà i Penedès. Där fick jag göra en resa genom magiska vingårdar i ett naturreservat. Häng med!

Från huvudbyggnaden, med anor från 1790, tog vi ”el jeep del abuelo” (farfars jeep) upp till vingårdarna Les Valls – Les Torres i en högt belägen nationalpark. Farfar hette Joan Cusiné Hills och kom från en vinmakarfamilj.

Fun fact: Familjen Cusiné är de enda som har tillåtelse att odla druvor här. Skälet till det är att deras vingårdar fanns där långt innan området blev skyddad nationalpark.

Första stoppet gjorde vi på cirka 500 meter över havet. Här odlas ett gäng druvor, bland annat cavadruvan parellada. Utöver den odlas typiska spanska varianter som garnacha, mencia samt internationella såsom gewürztraminer, chardonnay och pinot noir, med flera.

Druvstockarna på bilden ovan är chardonnay. Även om nationalparken är skyddad finns det djur som lever där, exempelvis vildsvin. De är mycket förtjusta i vindruvor och åt upp all chardonnay förra året innan skörd. Riktiga svin!

Vi fortsatte till fots och hamnade vid stället på bilden nedan. Det ser inte så mycket ut för världen, men mitt bland pinjeträd och buskar av vild rosmarin och timjan upptäckte man en amforafabrik från romartiden. Detta inspirerade familjens vinmakerskor att göra ”naturvinet” Amphora Roja. Familjen har alltid arbetat ekologiskt och numera även biodynamiskt. Ett vin som tydligt uttrycker det biodynamiska tänket även till namnet är Cosmic, nr 77442, 149 kr/750 ml, en läcker blend av xarel-lo och sauvignon blanc.

På toppen av berget (800 meter över havet) provar vi Parés Baltà Pink, nr 7916, 99 kr/750 ml och återvänder till vineriet för provning av husets övriga viner.

Idag är det Joan Cusiné Hills barnbarn Joan och Josep som har hand om företaget. Det är dock inte de som gör vinerna, utan deras respektive fruar. Marta Casas (till vänster) och Maria Elena Jiménez var från början kemister. Svägerskornas vinintresse ökade efter att de gift in sig i vinmakarfamiljen Cusiné, så de utbildade sig till önologer.

Familjen har också ägor i Priorat och i Ribera del Duero där de gör viner under etiketterna GrataVinum och Dominio Romano.

Vill du prova viner från Parés Baltà finns de flesta tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment. Min favorit? Lätt, garnachan Parés Baltà Indigena Red, nr 71464, 149 kr/750 ml, 100 % garnacha med sammetslena tanniner och fin eftersmak. Salud!