Vive la France!!! Dos Gardenias sjunger Marseljäsen och firar franska nationaldagen

Booongshuuuurrr säger vi Gardenias! Imorgon är det dags för Frankrikes Nationaldag. Vive La France!

Den 14e juli 1789 stormades Bastiljen. Det markerar dagen då La Révolution Française inleddes. Om man inte orkar läsa tunga historieböcker räcker det med att se filmerna Les Misérables med Hugh Jackman och Marie Antoinette med Kirsten Dunst. Det gäller dock att inte tappa huvudet som stackars framlidna drottningen, hon uppmanade nämligen det svältande folket att äta tårta… Big mistake. Istället uppmanar vi folk att dricka härliga franska viner!

 

Amalias val
Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrivé!

Det kan vara lätt att glömma att det görs fantastiska mousserande drycker utanför Champagne, inte minst på ställen som har liknande jordmån och klimat. I Bourgogne gör Louis Bouillot eleganta viner som imponerade mycket på mig då jag besökte vinhuset för ett par år sedan. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Millésime Brut, nr 77973, 229 kr/750 ml är fullkomligt utsökt, gjort på 50 % chardonnay och 50 % pinot noir. Fin, krämig mousse (bubblor) och sofistikerade toner av rostat bröd, gula mogna äpplen och grapefrukt.

Jag har mycket svårt att slita mig från Bourgogne, så jag stannar kvar i den regionen ett tag till. Härifrån kommer öven min stora, stora vitvinskärlek; Meursault. Här kommer chardonnaydruvan helt till sin rätt och blir så mycket mer än en drottning, druvan blir kejsarinnan av allt! Det är komplext, sofistikerat, förföriskt och överraskande. Det är perfektion. Olivier Leflaive Meursault, nr 75515, 829 kr/750 ml är inget undantag. Det kostar en slant och smakar därefter; mogen gul frukt, mineraler (tänk kalkstensklippor efter ett lätt sommarregn) samt en lätt nötig ton.

Dags för min absoluta favoritdruva att äntra scenen: pinot noir. Denna kanske mest krävande av druvpersonligheter, med karaktär som en superdivig prinsessa på ärten. Men åh, vilka viner den resulterar i om den blir väl omhändertagen!
Edouard Delaunay Septembre Pinot Noir, nr 76812, 169 kr/750 ml, är inget undantag. Namnet på vinet kommer av ett gammalt ordspråk som Laurent Delauney hörde som barn: ”det är September som gör vinerna”, brukade de äldre säga på vingården. Om vädergudarna ville mognade frukten perfekt under september månad, om inte kunde det bli problem. En perfekt röd bourgogne såväl för pinot noir-nybörjaren som för den som hunnit med ett gäng; kryddigt, fruktigt, silkeslent.

Vi rör oss söderöver, till Languedoc, en vinregion som tidigare varit känt för mer kvantitet än kvalitet men det börjar onekligen bli en ändring på det. Då priset på vingårdar varit och är överkomligt, har många vinmakare från andra länder köpt mark och fört med sig såväl experimentlusta som kunskap, vilket inspirerat regionens vinnäring.
Vieux Carignan, nr 71668, 158 kr/750 ml, kommer från vinrankor planterade 1890, smaka på det! Kraftig och elegant, kryddig, fruktig och lite örtig. Tanninerna (det vi upplever som strävt) är tydliga men välintegrerade.
Fun fact: Appellationen AOC Languedoc är en av de nyare franska appellationerna, från 2007. Den innefattar både Languedoc och Roussillon.

Jag avslutar min vinsvit med ett vitt vin, men inte vilket som helst utan Pure Roussanne, nr 95604, 586 kr/750 ml. Precis som Meursault är vit Châteauneuf-du-Pape stor favorit. Som namnet avslöjar är den gjord på 100 % roussanne, en druva som oftast återfinns i blandningar tillsammans med grenache blanc, marsanne och viognier. Här får den ståta i rampljuset alldeles själv, vilket den gör med bravur. Fyllig, med toner av aprikos, örter som kamomill och rosmarin, samt honung. Så välgjord att alkoholen knappt anas. Påvligt ljuvligt!

Sist men inte minst, fransk sprit!
Marc är ett destillat som görs på druvresterna som blir kvar efter vin. Det görs i hela vinvärlden under olika namn; grappa (Italien), orujo (Spanien) trester (Tyskland), etc. Även i ett gäng olika vinregioner. Vieux Marc de Châteauneuf-du-Pape, nr 170, 399 kr/700 ml, är som namnet avslöjar gjort på druvrester från Châteauneuf-du-Pape.
Druvresterna har destillerats i pot stills-pannor och sedan lagrats på ekfat i åtta år på nya franska barriquer (små ekfat som rymmer 225 liter) och efter det mellan två till fyra år på gamla ekfat. En perfekt digestif och avslut på en bättre middag, santé!

 

Carlos val
Vive La France! May the froggies prosper osv… I veckans vintips tänker jag hänge mig åt allsköns hipsters, rebeller och pionjärer!

I utkanterna av Champagne härjar mången sköna odlare som inte har tillgång till de fancy och anrika områdena närmare Epernay och Reims. Det är mer Clark Kent-brillor än monokel så att säga. I byn Fontaine Denis hittar vi en av dessa småodlare. Domaine Collet, som drivs av bröderna… Ja just det, Collet. De var tidigare enbart druvodlare som försåg andra med råvaran. Runt millennieskiftet började de producera och sälja champagne under egen etikett. Där är vi nu med razor sharp-bubblet Collet Empreinte de Terroir Brut NV, nr 77442, 298 kr/750 ml. Det här är en Champagne i min smak. Raka rör, inga krusiduller. Som en Roadster. Nerstrippad från allt lull-lull, fancy lackering och skinnklädsel. Bara fyra däck, en ratt och minst 700 hästkrafter. Fermenterad i ståltank med sin naturliga jäst, därefter får vinet ligga 20 månader på sin jästfällning. Gröna äpplen, knivskarp syra och förförande bubblor. Perfekt entry level Champagne. I beställningssortimentet. Kolla priset igen… Köp.

I sydvästra Frankrike, nästan vid Pyrenéernas fot, finns en appellation som gemene man kanske inte har koll på. Madiran är känd bland vinnördarna för sina kraftiga röda viner till väldigt snälla priser. De vita vinerna framkallar inte lika upphetsande diskussioner. Elaka tungor skrävlar trams om att det finns bara en massa småodlare som tillverkar anonyma söta viner på obskyra lokala druvor. Inte alla odlare! I Pacherenc du Vic-Bilh finns nämligen Alain Brumont med sin Château Bouscassé Les Jardins Philosophiques 2016, nr 92702, 139 kr/750 ml. En välbalanserad dröm av tropiska frukter, mandel och örter som gifter sig alldeles utmärkt med lyxiga skaldjur och asiatiska rätter. Druvorna som används är petit courbu och petit manseng. Vingården använder inte konstgödning eller bekämpningsmedel. I stället har man bevarat ekar runt markerna och håller lokala raser av kor, får och grisar – allt för att bevara ett naturligt ekosystem kring vinrankorna.

Nästa pava är den bästa av två världar. Anrika marker och nytänkande vinmakeri i ett. Château de la Terrière har stått sedan 1300-talet i hjärtat av det historiska Beaujolais. Det är nu en av de äldsta egendomarna i regionen. Régnié AOP är ett av tio Cru i Beaujolais. ”Cru” är naturligtvis ett franskt påhitt. På ren svenska betyder det att endast vissa vingårdar/plättar/områden får vara de bästa av de bästa. Vad innebär det för hipsterfavoriten Château de la Terrière Lache Moi la Grappe 2018, nr 92230, 139/kr 750ml? Jo, att druvorna kommer från en vingård om endast 3 hektar och att vinrankorna är nästan 100 år gamla. Spontanjäsning och minimalt med tillsatt svavel gör ju varje naturvins-människa glad. Det är en himla massa mörka bär och örter som bara längtar efter en råbiff eller en tonfisk-tataki. Drick den lätt kyld, annars kommer björnen och tar dig. Slurp sa nalle!

Nej, jag ska inte glömma Rhônedalen. Jag kan ju inte vara utan min grenache! Där hittar vi André Brunel som driver toppegendomen Domaine les Cailloux i södra Rhône. Hans magnifika Châteauneuf-du-Pape-viner är vida kända och ingår i vinlistan på topprestauranger över hela världen. Vinerna på Systembolaget ligger runt tusingen. Nu behöver man inte ha en fet plånka för att njuta av hans alster – André Brunels instegsviner är lika kärleksfullt välgjorda som sina maffiga storasyskon. Min favorit är Le Petit Tracteur de Brunel, 104 kr/750 ml, en fräsch och smakrik sydfransos gjord på de klassiska druvorna grenache, cinsault och syrah. Druvorna kommer från olika vingårdar utanför regionen och därför blir appellationen således ”Vin de France”. Det är generöst med mörka bär och kryddor. Mjuk och fluffig som en sydfransk eftermiddag. Etiketten är en hyllning till hans första traktor som defacto finns kvar, han stoltserar med den på nästan alla sina pressbilder! Vinet kan beställas på Winefinder.se. Ta en hel låda. Sommaren i Sverige blir lång.

Jag kan ju inte ha franska vintips utan en Pinåååå! För att få ut den fräschaste och hippaste frukten vänder jag mig till Alsace. Domaine Saint Rémy är belägen i Haut Rhin-området i Wettolsheim. Familjen Ehrhard driver vingården efter biodynamiska principer och är certifierade sedan 2012. Domaine Saint-Rémy Pinot Noir Reserve Rouge 2018, 74489, 174 kr/750 ml har valsat runt i restaurangsortimentet ett tag, men finns nu äntligen på plats i beställningssortimentet. Det har en mångfald av underbara röda bär, örter och en inbjudande syra. Drick det som det är lätt kylt – eller stoppa in en pizza bianca med kronärtskockor i ugnen bums.

Sist men inte minst, veckans raket. Ett hipstervin under hundringen! En liten fransk pärla från Languedoc-Roussillon. Totalt avväpnande lekfullt med noll snobberier. Bara ren frukt och medelhavsmys. Grand Chêne Sans Soufre Ajouté 2019, nr 92089, 99 kr/750 ml. Det här är sommarens fluffigaste naturpangare. Blåbär, hallon, kryddor och finfin syra. Den perfekta gåbortpresenten när du ska besöka dina hippa Södermalmspolare. Vinet är så ”vegan friendly” som det kan bli. Drick det lätt kylt och dröm dig bort till en solnedgång i Camargue. Santé!