Amalias fredagsfrågor: Alf Tumble

Tillsammans med artisten Petter har han fått hela landet att förstå sig på och uppskatta druvan nebbiolo, hans eminenta vintips går att ta del av såväl i Dagens Nyheter som i appen Vinos (som han är medgrundare till), han leder podden ”Dela en flaska”, och hans musiklistor förgyller ett gäng offentliga miljöer. Nu är han aktuell med sin femte vinbok ”Vin med ny adress”.  Möt Alf Tumble!

Vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– GT till mamma. Det är sommar, vi är på landet och vi står på terassen och spanar ut över vattnet. Glaset är stort, isen kall och ginen kommer från Stockholms bränneri.

2. …din älskade?
– Om säsongen tillåter, och det gör den just nu – bättre Barbaresco och vit tryffel. Troligtvis ett vin med ålder för att matcha svampens magiska parfym. Tänker att jag grävt i källaren och norpat en Cigliuti Serraboella 2001.

3. …din chef?
– Med min redaktör Elin Peters på DN delar jag gärna en flaska vit bourgogne med, troligtvis Meursault. Storchefen Peter Wolodarski utmanar jag med en natur-Beaujolais Nouveau från Jean Foillard. Min förläggare på Natur & Kultur, Maria Nilsson, tar jag med till vinbaren Ambar för en kväll i orangevinets tecken. Och slutligen Ola Sars, bossen på mitt musikjobb Soundtrack Your Brand, bjuckar jag på bättre Napa Cab.

4. …dig själv?
– Just nu väldigt svag för vinerna från Milan Nestarec i Tjeckien. Kan även tänka mig en flaska bourgogne från Fourrier eller ett glas mogen madeira från Barbeito.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Klas Östergren. Först en flaska riesling från Egon Müller och därefter barolo från Bartolo Masacarello. Efter att ha sträckläst hans senaste bok Renegater får jag känslan av att han både har bra koll på vin och skulle vara ett fantastiskt bordssällskap.

Utsökta val, tack Alf och trevlig helg!