Dos Gardenias bok- och dryckestipsar: tre höstpärlor och vinerna till

Hösten är klassisk bokläsartid, inte minst nu när Folkhälsomyndigheten råder alla att hålla sig hemma i möjligaste mån. Istället för att förbanna viruset (något vi redan gjort ett oberäkneligt antal gånger i år) ta tillfället i akt att botanisera bland höstens böcker, där finns allt för en skön stunds förkovran bland vitt skilda öden, historier och druvor.

Kalla vita vinternätter, av Christoffer Holst, Lovereads Förlag
Härliga kriminaljournalisten Cilla Storm är äntligen tillbaka!
Cilla Storms minst sagt stormigt intensiva år går mot sitt slut och hon blir medbjuden till bästisarnas nyinköpta skidstuga över julhelgen. Allt är upplagt för idylliskt och stämningsfullt firande, men så hittas en ung stockholmare död i skogen. Cilla och väninnan expolisen Rosie, blir återigen indragna i en obehaglig historia.
Det är lika mysigt och härligt som årets första glögg, om än något spretigare än de föregående böckerna och med ett hafsigare slut. Trots det är den lika svår att lägga ifrån sig som Cillas tidigare äventyr.

Författaren Christoffer Holst är dessutom utbildad sommelier, vilket märks i hur han kryddat berättelsen med initierade dryckesval, Carl Jan Granqvist-citat och en snygg känga till ”naturviner”. En feelgoodpärla att njuta av med ett glas gott i tassen, fördelsvis Finca Luna Beberide, nr 2528, 149 kr/750 ml, bestående av 100 % mencia från Bierzo i nordvästra Spanien. Det är kryddigt med toner av såväl lakrits som aningen vanilj, frukt i form av björnbär och mörka körsbär, samt härligt frisk syra som balanserar det hela perfekt.
Cillas gode vän Zacke skulle inte misstycka!

Jag gör som jag vill, av Dominika Peczynski, Mondial Förlag
”Kändisbiografier” kan lätt bli skvallrigt kletiga och oklädsamt självförhärligande, men den gropen trillar artisten och entreprenörskvinnan Dominika Peczynski inte i. Hennes berättelse om vägen från polsk flyktingfamilj som levt gömda i Sverige, till den position hon har idag, är en intressant (och kul för Army of Lovers-fans!) inblick i historien bakom det tjusiga yttret och rappa replikerna. Och det är en hel del; destruktiva förhållanden, äventyr av alla möjliga slag, ekonomiska kriser och möjligheter som dyker upp i olika skepnader.

Det som skulle kunna vara ytterligare en banal underdogberättelse blir riktigt underhållande, även i de dystrare passagerna. Mycket tack vare att Dominika inte drar sig för att gång efter annan utmana, göra som hon vill, samt gladeligen peka finger i ansiktet på moralens väktare. Jajävlar!

Ackompanjera läsningen med ett flott och exklusivt vin som Sverige fått ensam allokering om: Stoneleigh Icon Chardonnay 2019, 399 kr/750 ml med läckra toner av citrusfrukter och mogna persikor samt aningen krutrök och vanilj. Perfekt att dricka som det är men passar också utsökt till fiskrätter med smakrika tillbehör.

Vin med ny adress, av Alf Tumble, Natur och Kultur
De senaste tio åren har det hänt en hel del i vinvärlden och vinkartorna har ritats om ett antal gånger tack vare faktorer som klimatförändringar, upptäckten av nygamla vinländer och intressanta vinmakarrörelser och filosofier.
Vinskribenten Alf Tumbles uppföljare till succéboken ”Vin med adress” är, precis som hans tidigare böcker, ett måste för vinintresserade som vill veta mer om de länder och producenter det surras om samt trender som råder.

Det är välskrivet, personligt och faktaspäckat, med gedigen information om såväl viner, områden och producenter.
Visst kan jag tycka att ett helt gäng både gamla och nya vinländer där det händer rejält spännande saker, glömts bort eller inte hunnits med, men med det sagt är det helt klart upplagt för ytterligare viner med adress!

Vad dricker man då till dessa vinäventyr? Gärna vin från en av dessa spännande adresser, som Open Seas japanska blandlåda Open Sea #3: Japansk pét-nat, som innehåller Al Fiore Momo 2018, Nakajima Pétillant Nature 2019 och Yellow Magic PumpUp Rouge 2019, 1 290 kr/3 x 750 ml. Lådan beställs via privatimport, följ den angivna informationen så ska det inte dröja alltför länge innan du får njuta av dessa sofistikerade och finstämda smaker. Matmässigt passar de bäst till lätta rätter som inte är för hårt kryddade eller stabbiga.

Salud amigos!