Amalias fredagsfrågor: Bengt-Göran Kronstam

Utan honom och övriga vinnestorer som Håkan Larsson och Anders Röttorp, hade dagens svenska vinintresse inte varit vad det är idag, inte heller vinjournalistiken. Möt legendariske vinskribenten Bengt-Göran Kronstam!

Hallo Bengt-Göran, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mina föräldrar finns tyvärr inte längre, men min son har nyss flyttat ihop med sin prinsessa och hennes pappa bjuder jag gärna på ett glas eller två. Han föddes i Ungern av en svenska mamma, så denna kombination förenar jag även i mat och dryck. Det blir helt enkelt varm mylta (hjortronsylt) med hemgjord nougatglass och till det en tokajer av bästa slag: 2007 Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos (nr 99582, 449 kr/50 cl).
Just denna kombination är vad som brukar kallas ”a match made in heaven”!

2. …din älskade?
– Champagne är så klart här den enda självklara och definitiva drycken, både med tända ljus och mellan två lakan. Till saken hör att jag sällan köper och dricker skumpa i samma sekund, utan i princip alltid lagrar flaskorna några år. Champagne är ett fenomenal lagringsvin och det är alltid extra kul att gräva fram något ur gömmorna. Vad jag väljer just i kväll får bli en överraskning, både för mig, dig och min älskade.

3. …din chef?
– Någon chef har jag inte haft sedan början av åttiotalet. Istället bjuder jag min tidigare kompanjon och medredaktör på Allt om Vin, Håkan Larsson, på en trerättersmeny med lämpliga viner. Huvudrätten blir denna gång vildand med en tät, lite syrlig enbärssås och till det dricker vi en vällagrad, mogen bourgogne ur min källare.

4. …dig själv?
– Jag noterar att Markus Nilsson härom veckan valde La Guita, en strålande manzanilla, och sherry är även för mig en favorit. Denna fredag väljer jag dock en Amontillado Antique från en av distriktets husgudar, Fernando de Castilla (nr 99259, 319 kr/50 cl).
Dyrt förvisso, men ett minne för livet och vad är väl inte det värt? Så gott att varenda droppe är värd sin vikt i guld!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag har nyss läst Jan Malmborgs utmärkta biografi om Olle Adolphson och inser att det är en person som jag gärna skulle velat träffa, även om en av hans laster var att han tittade för djupt i glaset. Så om jag får drömma vidare träffas vi i hans tidiga karriär, innan alkoholen riskerade att lägga sordin på stämningen. Tillsammans äter vi en långlunch på Operabaren, ett av våra gemensamma stamlokus. Det blir Barens halstrade råbiff med ett av mina stående husviner: 2018 Domaine Santa Duc Les Quatre Terres (nr 92611, 149 kr).

Både klassiskt och spännande! Stort tack Bengt-Göran och trevlig helg!