Amalias fredagsfrågor: Elina Gregor

Kvinnan som svarar på fredagsfrågorna idag är strax klar med sina sommelierstudier på Vinkällan, hon är medgrundare av Youtube-serien Vin-TV samt driver Mat och Vinlabbet i Hornstull tillsammans med Frida Lund i Hornstull. Hon driver sitt eget företag Gastro PR och har arbetat med kommunikation, trendspaning och PR inom mat och dryck länge. Möt Elina Gregor!

Hallo Elina, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Öl till pappa. Gärna tjeckisk, eller ännu hellre slovakisk. Den ska serveras ur fat och ta LÅNG tid att hälla. Vi får gå till Soldaten Svejk helt enkelt. Mamma uppskattar verkligen Nya Världen Pinots, så varför inte skämma bort henne med en Kesner Pinot Noir från Russian River Valley?

2. …din älskade?
– Han är så tacksam för allt i dryckesväg och vi (läs jag) gör just nu en spännande resa i att landa i hans faktiska smakpreferenser när det kommer till vin. Han testar och jag analyserar ☺ Chris tackar aldrig nej till en ljus lager, gärna tysk, men ska jag imponera har jag beställt hem det mexikanska ölet Modelo.

I vinväg landar vi om inte i någon slags Nebbiolo alltid i Pompettes Tutti i giorni rosso, det fulländade bordsvinet gjort på Sangiovese & Grenache. Kommer dessutom i en ultimat 1 liters flaska och passar prick alla typer av tillfällen. Det gör vem som helst pangkär! Och ska vi verkligen gå all in, så bjuder jag på slovakiska Strekovs Veltlin från 2015. Ett vin som Pontus på Wine Waves serverade till oss på vår första dejt.

3. …din chef?
– Jag är min egen chef och är högst noga med personalvård! Eftersom jag pluggar på Vinkällan just nu och dessutom har så många viner i kundrepertoaren gillar jag att unna mig att dricka ”ledighetsviner”.
Det vill säga inget från sommelierskolans provningskompendium eller något från kundsidan. Egenvalda viner! Något orange, älskade Milan Nestarec senaste eller familjen Carussins Barbera Asinoi, som Frida Lund introducerat mig till. YUM.

4. …dig själv?
– Till mig själv skulle jag vilja ge en vinresa. Till Etna, Sicilien och Frank Cornelissen som fått mig så intresserad av jordmåner, haha! Älskar det där vulkaniska. Men jag vill gärna göra en djupdykning bland många av de blomstrande vingårdarna i Slovakien, där jag har mina rötter. Kanske med en lite avstickare till Österrike och Gut Oggau också!

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Just nu har jag två. Jessica Frej och Louise Johansson, det var allt för längesedan vi sågs alla tre tillsammans. Vi ska dricka Pet Nat, i mängder. Sedan går vi över till Olivier Cohens mörkare rosé Déferlante. Klunkbart, smooth, fantastiskt och passar till såväl som babbel som maten jag hoppas tjejerna lagar!

Det låter fantastiskt gott! Tack för att du var med Elina, ha en suverän helg!