Amalias fredagsfrågor: Johan Iller

Med motiveringen ”Han uppvisar ett hantverk som få sommelierer i vårt land behärskar och känslan att kombinera dryck med tallrikens råvaror är av ypperligaste världsklass.” utsåg magasinet Livets Goda Johan Iller till sommelier 2020 tillsammans med Emelie Svensson.
Han är dessutom min klasskompis från Restaurangakademien och precis så trevlig som han ger intryck av att vara!

Hej Johan, vilken dryck bjuder du….

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Jag åker hem till Jämtland om bara någon vecka så det gäller att jag packar rätt efter det här. Min mamma har börjat uppskatta vit bourgogne så den här gången blir det 2015 ”Vignes Blanches” från Jules Desjourneys, gillar den reduktiva stilen med några få extra år på nacken och varm årgång. Pappa är lite mindre komplex vad gäller drycken, kommer solklart bli grogg och whiskey. Den kombon har vuxit fram som lite av en tradition på tu man hand vid köksbordet hemma i Strömsund.

2. ….din älskade?
– Beror på tillfälle och vem personen är, så blir väldigt hypotetiskt. Därav blir det två stycken ”safe cards”. Börjar med en flaska Egly-Ouriet Brut Tradition, så oerhört lätt gillat med den runda bäriga pinotfrukten. Därefter skulle det serveras en 2014 Gevrey-Chambertin från Domaine Bachelet, även det för att det är så oerhört farligt lätt att tycka om.

3. ….din chef?
– Gin Tonic i mellanbaren på Sturehof, det är dumt att bryta vinnande koncept.

4. …dig själv?
– Har alltid uppskattat att dricka väldigt gott ensam. Det är något med känslan av att unna sig något man verkligen är sugen på tillsammans med att fokusera på vinet och följa det hela vägen. Här får det bli Salon 1996 i stora klunkar, tycker 96an visar sig så otroligt bra just nu med lite luftning i glaset. Gärna en Tottenham match i bakgrunden eller med Pavarotti i lurarna, då ler livet mot en.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Här måste jag skarva lite och välja två stycken. Den ena är Ove Molin (den i särklass bästa hockeyspelaren genom tiderna) och den andra är min fantastiska farmor. Då skulle vi dricka 2008 ”Clos de Bèze” från Groffier, hans 08or sjunger just nu. Sedan följa upp med 2010 ”Les Fuees” från Mugnier innan farmor plockar fram Cointreau’n. Det hade varit en riktig toppen kväll.

Wow, underbart! Tack Johan och ha en magisk helg!