Amalias fredagsfrågor: Lisa Förare Winbladh

Denna kvinna har så många strängar på sin lyra att hon skulle behöva en egen dubbelsträngad sådan. Utöver att vara gastrodrottning extraordinaire, kökboksförfattarinna och krönikörska, har hon nu gett ut sin första skönlitterära bok, den sällsamma ”Varken” (första kapitlet kan du läsa här, vill du läsa mer finns den till specialpris hos Adlibris) som vi recenserar och ger dryckestips till.

Hallo Lisa, vilken dryck bjuder du…

1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Min svärmor bor i Philadelphia, hon dricker inte gärna alkohol så jag skulle bjuda henne på nypressad juice. Kanske äpple, ingefära, citron och palsternacka. Min svärfar är frankofil och duktig matlagare, just därför lagar jag chilihett asiatiskt och bjuder på ett enkelt vin med tydliga smaker, kanske Kung Fu girl eller en överdådigt fruktig sauvignon blanc från Nya världen. Kanske ett litet glas garage-champagne före maten. Mina föräldrar bjuder jag på dyrt vin i en flaska som ser ut att innehålla värsta sortens plånk. Mamma får tokspel när jag lägger pengar på dyrt vin.

2. …din älskade?
– Min älskade vill ha samma sak som jag, ett grumligt aromatiskt vitt naturvin på någon skojig druva som furmint eller malvasia. Sen är vi löjligt svaga för chenin blanc i alla dess olika uttryck. Fläskig konventionell från Sydafrika, finstämd från Loire eller knasigt vildsint från excentriska producenter. Vi dricker i regel det dyraste vinet medan vi lagar mat och dricker vatten eller billigare vin till maten. Eftersom jag lagar så komplexa och smakstarka rätter passar rättframa, fruktiga och okomplicerade viner bäst till.

3. …din chef?
– Jag är min egen chef, men bjuder jag min förläggare på middag drar jag till med champagne.

4. …dig själv?
– Jag dricker sällan alkohol ensam. Däremot älskar jag combucha, särskilt den min man brygger och allra helst lagrad i ett år. Kylt hibiskuste smaksatt med kanel, kryddnejlika och en gnutta sött är en evig favorit.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag har redan haft min drömgäst på middag, det vill säga den makalösa författaren Kelly Link. Jag och min man var så starstruck att vi knappt kunde prata. Ja, det händer till och med mig. (Då har jag ändå haft Heston Blumenthal som lagat söndagsmiddag i mitt kök utan att jag tappade målföret. Han lagade en satans god stek och förstörde en långpanna.)
Kelly Link är förtjusande anspråkslös och mild person.Nästa gång bjuder jag på min mans hemgjorda ale, kanske den lätta somriga varianten smaksatt med ingefära. Vi dricker den ur vinglas i hammocken i Älvsjös mest vanvårdade trädgård. Till ölen serverar jag en kall soppa på tomat, dragon, mynta och libbsticka garnerad med färska räkor.

Det låter fantastiskt! Tack Lisa och trevlig helg!