Amalias fredagsfrågor: Peter Ericsson

Ni har tidigare mött Peter Ericsson i vår serie ”Stötta din lokala vinimportör”, i vilken han var först ut. Tack vare honom och hans företag Words & Wines finns ett gäng fantastiska spanska viner på välsorterade vinbarer.

Hallo mitt i högsommarvärmen Peter, vilken dryck bjuder du…

1. …dina föräldrar eller svärföräldrar på?
– Mina föräldrar köper nästan allt Aloja Mare 2012 från Coca i Fitó i Montsant jag har, 70+ gillar man gärna lite kralligt och en hel del fat, och det här vinet är i en fantastisk fas och ger en jäkla åktur, prisvärt dessutom. Men häromkvällen lurade jag på dem lite La Bufarrella 2019 från La Salada, biodynamiskt odlad naturlig Xarel-lo från Penedès med sju månader på skalen. (Finns just nu i vår första blandlåda W&W001) Oväntat god respons, så jag vallar dem vidare på den vägen och följer upp med ytterligare en flaska.

2. …din älskade?
– Hon älskar musslor, och Albariño, så det blir svenska blåmusslor eller galiciska hjärtmusslor med Komokabras Lias 2018 från Adega Entreosrios från den lilla galiciska området Barbanza e Iria på en halvö strax norr om portugisiska gränsen. Fantastisk producent och massor av den syra, mineralet och jästfällningstextur man vill ha i en seriös Albariño. (TSE 8/9 1 200 flaskor)

3. …din chef?
– Jag är ju min egen chef, men min meste uppdragsgivare skulle jag bjuda på nya årgången 2018 av kultvinet 4 kilos från Mallorca. En årgång som är mycket mer tillgänglig och bjussig än den lite mer tillknäppta 2017.

4. …dig själv?
– Den sista flaskan av Pierre Gonon Saint Joseph 2005, ett vin som blivit på tok för dyrt, men som varit en favorit länge. Jag unnar mig den när jag fyller år och har några årgångar kvar där 2005 är den äldsta.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– Jag har inte en drömgäst, utan då bjuder jag hem ett gäng vänner på en paellakväll i sommarvärmen och häller i dem kall clarete från Finca Parera i Penedès – Fins Als Kullons 2019 – på literflaska.
Ett jädra rock’n roll-vin på Xarel-lo, Garnatxa blanca och Sumoll. Clarete är en favoritvinstil, inte minst på sommaren och här har man lyckats skapa det perfekta sommarvinet, som en blandning av ett lätt rött och ett riktigt läskande rosé.

Clarete! Alltså det låter ju helt fantastiskt. Tack Peter och trevlig helg!